Revolutionära fronten lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Det vänsterextrema nätverket Revolutionära fronten meddelade i helgen att organisationen lägger ner sin verksamhet.

– Jag tror att det finns flera orsaker till det. Bland annat att deras naturliga fiende Svenskarnas pari har givit upp sin verksamhet. I övrigt sitter, eller har suttit, ett flertal tongivande personer i organisationen i fängelse, säger Fredrik Hedlund, förundersökningsledare vid roteln för grova brott i Eskilstuna.

Flera dömdes till fängelse

Revolutionära fronten säger sig kämpa för ett socialistiskt samhälle och vill införa direktdemokrati. Under ett helt år ledde Fredrik Hedlund den polisutredning som bland annat resulterade i att flera av de mest aktiva revolutionärerna i Eskilstuna dömdes till långa fängelsestraff 2014 och 2015.

Hur ser du på arbetet som du ledde?

– Det var väldigt svårarbetat i början. Rättssamhället var inte berett på omfattningen. Hade allting kunnat frambringas i ett sammanhang hade vi kunnat få ett ännu bättre utfall.

Hur ser du på er insats?

– Vi är mycket nöjda.

Resultat av gott polisarbete

Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle granskade under en längre tid våldsbenägna extremister på dom politiska höger- och vänsterkanterna.

– Det är Eskilstunapolisens utredning som slagit sönder organisationen. Den förtjänas att lyftas fram. Det är ett resultat av vanliga hederliga bondsnutar som inte lägger saker åt sidan för att budgeten inte räcker till.

– Våldsroteln i Eskilstuna har helt enkelt gjort ett fantastiskt bra polisarbete som sedan gjorde det möjligt att driva liknande utredningar i Stockholm och på Säkerhetspolisen. Men det är inte Säpo som spräckt det här utan det har polisen i Eskilstuna gjort, säger Mathias Ståhle.

Tar tid bygga varumärke

Att revolutionära fronten nu lägger ner sin verksamhet tror han inte innebär att alla medlemmar drar sig tillbaka.

– Jag skulle tro att de individer som varit aktiva i Revolutionära fronten kommer fortsätta att vara aktiva i extremiströrelser av liknande snitt. Men det kommer ta lång tid för dem att bygga upp ett varumärke igen.

Det som gjorde Revolutionära fronten intressant att granska journalistiskt var enligt Ståhle inte organisationens storlek.

– Den var ganska liten. Men de hade ett stöd bland vanligt folk och i viss mån även i etablerad media och bland några av våra politiska partier. Det gjorde den exceptionell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.