Foto: TT

Polisens varning – äldre luras på pengar

Publicerad

En kvinna i 85-årsåldern, som bor i Torshälla, blev i går bestulen på sitt bankkort av två okända män. Nu går polisen i Eskilstuna ut och varnar för fenomenet.

Det var vid 15-tiden i går som kvinnan fick ett samtal från en man.

– Mannen frågade då om hon hörde vem det var, och hon tyckte det lät som brorsonen. Då sa mannen som ringde att han var brorsonen, säger Lennart Vestergren vid polisen i Eskilstuna till SVT Nyheter Sörmland.

Bad om pengar

Mannen som ringde sa att han hade blivit utlåst från bilen och att han behövde pengar för att kunna låsa upp den. Då bad han kvinnan om hennes bankkort och kod, och sedan skickade han en annan kille att hämta det.

– När hon sedan tittar ut genom fönstret står mannen där och hon kastar ner bankkortet. De hade sagt att de skulle vara tillbaka inom en timme men så blev det så klart inte. Då kontaktade hon en anhörig som sedan ringde polisen, säger Vestergren.

”Ring en anhörig”

Som sedan betonar:

– Nu vill vi varna för detta, personer som vill ha pengar eller låna bankkortet. Det man kan råda äldre att göra om de är osäkra är att de kan ringa en anhörig så de kan checka av, säger Vestergren.

Brottet rubriceras som bedrägeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.