Foto: SVT

Politisk vilde – S, V och MP tappar majoriteten

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll meddelade Aza Safari att han lämnar sina politiska uppdrag för Socialdemokraterna i Eskilstuna, men han sitter kvar i kommunfullmäktige.

Det här innebär att den styrande rödgröna majoriteten tappar sin majoritet.

– När jag ser något som inte fungerar eller något som motverkar demokratin och tar upp det med ledningen och de nekar, då känner jag mig besviken, säger Aza Safari.

Är det därför du lämnar partiet?

– Ja, det var det som påverkade mig, säger Aza Safari.

Förlorar majoritet

Aza Safari  har varit medlem i det socialdemokratiska partiet i ca 20 år och har haft politiska uppdrag i Eskilstuna kommun sedan 1996. Nu lämnar han partiet och alla politiska uppdrag han har för Socialdemokraterna, men sitter kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

Avhoppet innebär att de rödgröna partierna tappar ett mandat och har då inte längre någon majoritet. Om oppositionspartierna, alltså 

Sverigedemokraterna, alliansen och Aza Safari tycker lika i en fråga får de majoritet.

Läget i kommunfullmäktige kan få konsekvenser redan i morgon. Då ska ledamöterna bland annat rösta om ett förslag där de rödgröna vill ha fler politiska nämnder. Något som alla andra partier är emot. Frågan är vad Aza Safari tycker här?

– I morgon får ni veta, säger Aza Safari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.