Foto: TT

Potatistvist kan kosta kommunen 48 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun ska betala knappt 50 miljoner kronor till en lantbrukare efter en dom i Mark- och miljödomstolen. I dag skulle överklagan vara inne – men kommunen har åter begärt uppskov.

Rättstvisten gäller en potatisodling på 48 hektar på lantbrukarens ägor utanför Eskilstuna. Enligt kommunen ligger odlingen inom ett vattenskyddsområde, vilket gör det omöjligt för lantbrukaren att fortsätta odla där. Lantbrukaren har därför krävt ersättning för förlorade inkomster.

Har fått mer tid

Och enligt Mark- och miljödomstolen har han rätt till det. Domstolen dömde Eskilstuna kommun att betala lantbrukaren en sammanlagd summa på 48,5 miljoner kronor. Summan anses av domstolen motsvara vad lantbrukaren har förlorat och kommer att förlora ekonomiskt i och med att han inte kan odla på marken.

Men kommunen tänker överklaga domen, har man aviserat. Sista datumet att lämna in överklagan till Mark- och miljööverdomstolen var från början den 9 juni. Kommunen har därefter begärt att få mer tid på sig och senast på måndagsförmiddagen fick man ytterligare uppskov. Överklagan ska nu vara inlämnad på fredag.

Bra samarbete

SVT Nyheter Sörmland har tidigare varit i kontakt med lantbrukaren som sagt att kommunen varit samarbetsvillig i hela processen, men att inte heller han vill lämna någon kommentar innan överklagan är inlämnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.