Anki Mähler Önnered. Eskilstunabo och redaktionens mest erfarna medarbetare. En vass nyhetsjournalist som också gärna skildrar annorlunda människoöden.

Det här är SVT Nyheter Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det premiär för SVT Nyheter Sörmland. Med start i dag blir det över 40 Sörmlandssändningar i veckan. Dessutom finns vi alltid på webben, där vi nu växlar upp.

Sveriges Television lanserar under söndagen 21 nya regionala varumärken, varav SVT Nyheter Sörmland är ett av dem.

– Det här är en satsning som kommer att ge sörmlänningarna fler lokala nyheter i alla våra kanaler, säger Lena Michanek, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Sörmland.

SVT Nyheter Sörmland

I Sörmland har redaktionen under våren utökats från tre till tio medarbetare och flyttat till nya lokaler på Kungsgatan i Eskilstuna. En av de nya medarbetarna är 30-årige Robin Persson från Katrineholm, som har ett förflutet både som tv- och tidningsjournalist.

– Det känns otroligt kul och spännande att få chansen att bevaka sitt hemlän för SVT. Det är också viktigt att den lokala närvaron av journalister öker så att fler röster får höras, säger Robin Persson.

Redaktör Johan Pfriem, som växte upp i Katrineholm och just har lämnat Nyköping för Eskilstuna, brinner för ge sörmlänningarna bra lokaljournalistik.

– Sörmland är ett intressant län med många utmaningar, inte minst de stora socioekonomiska skillnaderna mellan olika delar av länet. Det finns också en spänning mellan de två största städerna Eskilstuna och Nyköping, som ju är väldigt olika.

Vad kan vi vänta oss av SVT Nyheter Sörmland?

– Eftersom vi är fler medarbetare och nu blir självständiga från tidigare Östnytt så kommer vi också att göra fler sörmländska nyheter. Stora delar av redaktionen har sina rötter i Sörmland så lokalkännedomen är mycket god. Dessutom vill vi förstås ha tips från våra tittare och läsare på webben om vilka nyheter som är mest angelägna, säger Lena Michanek.

Kommer det bara vara sörmländska nyheter i sändningarna framöver?

– Nej, vi kommer fortsätta att lyfta blicken även utanför länet, men nu inte bara med fokus mot Östergötland som framför allt berör de sörmlänningar som bor i södra delen av länet. Vi vet att många sörmlänningar också är orienterade mot exempelvis Stockholm, både yrkesmässigt och privat, och kommer därför ha fler inslag om vad som händer i huvudstaden. Likaså är många sörmlänningar i nordvästra delen av länet orienterade mot Västerås. Så gott som dagligen kommer vi att göra en utblick runt om i Mälardalen, säger Lena Michanek.

Det finns på vissa håll i Sörmland problem med att se SVT Nyheter Sörmland – är de lösta nu?

– Det finns ett par distrubutörer av sattelit-tv som inte har alla regionala kanaler i sitt utbut. Har man markbunden tv kan man göra en kanalsökning. Alla våra sändningar finns dock på svtplay.se och vi finns alltid här på SVT:s nyhetswebb också. Följ oss gärna i social medier också, så missar du inga viktiga Sörmlandsnyheter, säger Lena Michanek.

I artikeln här intill kan du läsa mer om hur du kan ta del av SVT Nyheter Sörmland och vart man kan vända sig med frågor.

NYA SÄNDNINGSTIDER

Vardag morgon

SVT1 klockan: 7.10, 7.40, 8.10, 8.40, 9.10 (3 min)

Vardag kväll

SVT1 klockan: 18.30 (13 min) och 19.55 (4 min)

SVT2 klockan: 21.46 och på fredagar 21.25 (9 min)

Söndag

SVT1 klockan: 18.10 och 19.55 (4 min)

När du vill

I SVT Play kan du se våra sändningar i dator, mobil, surfplatta eller i din tv via Apple TV eller Google Chromecast – när du vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Sörmland

Mer i ämnet