Foto: Maja Kristin Nylander/HaV

Projekt ska göra Östersjön renare

Uppdaterad
Publicerad

Östersjön är drabbad av föroreningar. Nu får länsstyrelsen i Sörmland möjlighet att ge stöd till ideella krafter och kommuner som vill minska miljöproblemet.

Regeringen har tilldelat 75 miljoner kronor för vattenvårdsprojekt (LOVA). På en lokal nivå är tanken att både ideella krafter och kommuner ska ha möjligheten att söka LOVA-stödet.

I mars nästa år beslutar länsstyrelsen till vilka projekt som pengarna ska gå till.

Ska minska föroreningar

Ett syfte med insatsen är att stödbeloppet ska användas till åtgärder som minskar utflödet av fosfor och kväve till Östersjön.

Lars Juhlin på länsstyrelsen i Sörmland säger att intresset för att genomföra olika åtgärder har varit mycket stort sedan LOVA-stödet infördes 2009.

– Det är glädjande att vi återigen har möjligheten att stimulera till åtgärder som förbättrar Östersjön, säger Lars Juhlin på länsstyrelsen.

Behövs kraftfulla åtgärder

Det finns ett mycket stort behov av att genomföra åtgärder för att minska miljöpåverkan både sjöar och i Östersjön, menar länsstyrelsen.

– Vi behöver genomföra kraftfulla åtgärder för att förbättra miljön i havet och den här typen av ekonomiskt stöd är ett bra komplement till lagstiftning och avgiftssystem, säger Lars Juhlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.