Foto: Polisen

Rättegång om dödsfall på SSAB inledd

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot två chefer på företaget Foria AB. De ställs inför rätta för en arbetsplatsolycka med dödlig utgång på SSAB i Oxelösund.

En sommarnatt i juli 2010 avled en 61-årig man vid arbete på SSAB i Oxelösund. Målet utreds som arbetsmiljöbrott och det kan bli tal om höga skadeståndsbelopp om cheferna döms.

Under rättegångens första dag presenterar åklagaren sin bild över vad som hänt.

Träffades av stålbit

När dödsolyckan inträffade arbetade 61-åringen och en arbetskamrat, båda anställda av Foria, med att slå sönder råjärn på SSAB:s område. Arbetet gick till så att SSAB-anställda körde flytande råjärn till stora sandbäddar.

När det stelnat var det sedan de Foria-anställdas uppgift att fördela det i mindre block med hjälp av en stålkula som släpptes från 5-10 meters höjd med hjälp av en lastmaskin.

Vid dödstillfället slungades en av de sönderslagna järnbitarna iväg och träffade 61-åringen i huvudet som avled omedelbart.

Cheferna som nu ställs inför rätta nekar till brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.