Utanförskapsområdet Fröslunda i Eskilstuna är ett av de områden som MDH-forskaren Terence Fell ska titta på när han undersöker om fattiga verkligen är sjukare än rika. Foto: Per Karlsson

Forskarens tes: Rika har inte bättre hälsa än fattiga

Uppdaterad
Publicerad

MDH-forskaren som konstaterade att klassklyftorna ökar inleder nu ett nytt forskningsprojekt i Eskilstuna och Västerås. Hans teori är att människor i välbärgade områden trots allt inte har bättre hälsa än det han kallar underklassen.

Terence Fell, lektor i statsvetenskap vid Mälardalens högskola, har i sin forskning tidigare bland annat konstaterat att klyftorna ökar i både Västerås och Eskilstuna. Han inleder nu sitt fjärde projekt i serien där han forskar på 46 stadsdelar i de båda städerna.

– Det behöver inte vara så att hälsoläget är negativt i underklassområdena, säger Terence Fell.

”Medelklassen kan jobba hemifrån”

Hans teori är att det kanske inte är i välbärgade bostadsområden som medborgarhälsan är som bäst, vilket går på tvärs med tidigare forskning. Terence Fell menar att klassamhället är tillbaka, och han kommer i sin forskning att titta närmare på stadsdelarna utifrån kategorierna underklass, arbetarklass och medelklass.

Läs mer: Klyftorna ökar i Eskilstuna

– Underklassen är de som sjukskriver sig mest, men till skillnad från medelklassen som kan jobba hemifrån när de är sjuka är det svårt för de med tyngre jobb rent fysiskt att jobba när man är sjuk. Jag jobbade själv hemma med feber igår, säger Terence Fell.

”Underklassen aldrig haft det sämre”

Han menar att medelklassen aldrig har haft det så bra, medan underklassen aldrig haft det sämre.

– Tittar man på inkomst så ökade Eskilstunabornas inkomst mellan 2002 och 2012 med 6000 kronor i månaden, medan man i Fröslunda ökade sin inkomst med bara knappt 800 kronor i månaden, säger Terence Fell.

Ska ta reda på hur det ser ut

Men utifrån det är det väl inte konstigt om man är sjuk oftare och har sämre hälsa?

– Det där är ju den schablonmässiga bilden, så det är det jag vill gräva i för att ta reda på om det verkligen är så, säger Terence Fell.

Forskningen kommer att titta på hälsoutvecklingen i stadsdelarna i förhållande till bland annat migration, boendesituation och välfärdsnivå, och den ska bli klar under 2017.

Skräddarsy folkhälsoinsatser

Syftet är att ge beslutsfattare i Västerås, Eskilstuna och landstingen en bättre bild av hälsoläget så man ska kunna skräddarsy folkhälsoinsatser för varje enskilt bostadsområde.

– Det kan vara så att medelklassen har en mer stressrelaterad hälsobild, och det syns inte alltid i statistiken. Det här sånt jag ska gräva i för att ta reda på hur det egentligen ser ut, säger Terence Fell, lektor i statsvetenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.