Foto: SVT

S i Katrineholm värnar privat hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

I många kommuner är Socialdemokraterna emot LOV, lagen om valfrihet, inom hemtjänsten. Men S-styrda Katrineholm beslutade att införa LOV. Systemet gör att företag och organisationer i praktiken fritt kan etablera sig och erbjuda sina tjänster.

86-åriga Siv Johansson har privat hemtjänst från ett av de sju lokala hemtjänstföretag som finns i Katrineholm. Och hennes val var ingen slump.

– Ja, vi har ju varit jobbarkompisar, säger Siv  Johansson.

– De flesta som valde oss i början hade någon form av kännedom om mig personligen, säger Birgitta Lundström som driver Din hemvård och service.

Anhöriga tryckte på

Beslutet om LOV kom i slutet av förra mandatperioden när Socialdemokraterna hade egen majoritet. Det var dock inte några omfattande krav från de äldre som låg bakom beslutet. 

– Men det var ju en politisk diskussion som fanns. Det har aldrig varit så mycket bland de äldre men mera bland anhöriga och de politiska partierna att detta skulle införas, säger kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Göran Dahlström (S)

– Vi gjorde det också för att stimulera kvinnligt företagande, främst lokala sådana, säger Monica Johansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Hålla borta vårdjättar

Idag har majoriteten av kommunerna i Östnytts område infört LOV, lagen om valfrihet, eller tagit beslut om att införa LOV.

Men i sju kommuner har man avstått helt, bland annat i s-styrda kommuner som Norrköping och Eskilstuna. I Katrineholm valde man att skapa ett valfrihetssystem för att hålla de privata vårdjättarna utanför:

– Det fanns ett marknadstryck i debatten att vi ska ha den typen av lösningen med stora vårdföretag som Carema. Men det har vi inte gått på i Katrineholm och det ska vi inte göra heller, säger Göran Dahlström (S) kommunalråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.