Foto: TT

Så undviker du skuldfällan efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Semestertider är oftast synonymt med både sol och bad. Men för många kan det även innebära att ekonomin tar en rejäl smäll.

Vi har pratat med skuldrådgivaren Ulf Källstedt på Katrineholms kommun för att få det bästa tipsen.

– Normalt sätt så brukar det lugna ner sig inför julen och sommaren men under det här året har det varit precis tvärtom, många har tyvärr trillat dit och jag önskar att folk i högre utsträckning hörde av sig i ett tidigare skede men tyvärr är inte fallet så, säger han.

Sörmlänningar mest skuldsatta

Sörmland är det län i landet som har högst andel skuldsatta hos Kronofogden. Förra året hade sörmlänningarna en totalskuld på drygt 1,9 miljarder kronor och drygt 12.000 personer hamnade hos Kronofogden.

Ulf Källstedt har under sina nio år som skuldrådgivare sett att den stora orsaken till stora skuldberg ofta är personliga kriser.   

– Man ska tänka på att det kommer en vardag efter semestern och att handla för de pengarna man har och inte för pengar som inte finns på kreditkortet för även det ska ju betalas tillbaka, det handlar om att vara ärlig mot sig själv, inkomster och utgifter måste balansera sig, säger Ulf Källstedt.

Skärpta regler

Han vill även se skärptare regler kring hur det ska gå till när man vill låna pengar då han är kritisk till hur det ser ut idag.

– Jag kan tycka att det är för lättvindigt att låna pengar idag. Man gör inte ordentliga kreditupplysningar och det är många aktörer som har ett ansvar i detta. Det finns även en bristfällig information i samhället kring till exempel vad ett snabblån egentligen innebär, säger han.

Involvera barnen

Men vad ska man tänka på vid semestertider?

– Jag har inget bättre förslag än att man ska göra en ordentlig planering av sin ekonomi med en resonabel budget. Det är även viktigt att involvera familjen och inte lämna barnen utanför, för att ha roligt med barnen behöver det inte kosta skjortan, säger Ulf.

Men är det inte svårt att förklara det för sina barn?

– Jo, visst är det väl det. Fast det är mycket jobbigare att förklara varför det rinner in hundratals kravbrev när verkligheten kommer i kapp, avslutar Ulf Källstedt.

Totalskuld i Sörmland 2015:

Eskilstuna: 658 mnkr

Nyköping: 333,3 mnkr

Strängnäs: 246,2 mnkr

Katrineholm: 203 mnkr

Flen: 149, 7 mnkr

Oxelösund: 104 mnkr

Vingåker: 83,6 mnkr

Trosa: 68 mnkr

Gnesta: 59 mnkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.