Ersättningarna till kommunerna sänks från 1.900 kronor per ungdom och dygn till 1.350 kr. Därför jobbar nu de sörmländska kommunerna för fullt med att hitta lösningar för att ekonomin ska gå ihop.
– Vi har redan påbörjat vår omställning från HVB-hem med mycket personal till stödboende med färre anställda, säger Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna.
Personal varslas
Och den modellen är det fler Sörmlandskommuner som tittar på, bland annat Trosa, Vingåker och i Flen, där man redan ställt in sig på att varsla personal när man går från tre HVB-hem till ett, plus två stödboenden.
Men finns det inte en risk för de här barnen med en lägre bemanning?
– Det finns alltid en risk, men vi har gjort allt vi kan för att förbygga utmaningar i framtiden och vi erbjuder en kvalitativ vård, säger Mehmed Hasanbegovic.
Läs mer: Gnesta drar inte ner – trots sänkta ersättningen
50 miljoner i vinst på ensamkommande
Eskilstuna kommun har de senaste två åren gjort en vinst på runt 50 miljoner kronor på ensamkommande flyktingbarn och ungdomar, och till stor del beror det på att man redan hade egna kommunala HVB-hem. Där kunde man placera barn och den verksamheten utvecklade man i takt med behovet. Men trots det räknar man alltså med att dra ner på personal framöver.
– Vi vill parera i god tid så att vi inte hamnar i ett krisläge, säger Mehmed Hasanbegovic.
Det var förra sommaren som regeringen aviserade nya regler och sänkta ersättningar för ensamkommande. Det man ville åstadkomma var dels besparingar i miljardklassen för staten och dels att kommunerna började att starta egna stödboenden i stället för att slentrianmässigt placera barn i dyra HVB-hem.