Stora protester mot nya vindkraftverk utanför Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

På Kafjärden i Eskilstuna kommun har bygget av nio vindkraftverk startat och i Öja finns planer på en vindkraftpark.

På båda orter finns nu föreningar som jobbar mot dessa vindkraftsprojekt och i morgon genomför de en demonstration på Fristadstorget.

Jenny Wiberg är ordförande i föreningen ”Nej mot vindkraft på Kafjärden”. Föreningen har 280 medlemmar.

– Vi är inte mot vindkraftverk som så, men den här placeringen är olämplig. Det är för många som bor runtomkring och det är vår hälsa och säkerhet som sätts på spel, säger Jenny Wiberg.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Tio vindkraftverk i Öja

I Öja finns planer på att bygga 10 vindkraftverk. Där har föreningen ”Duvhällens kringboende” bildats som jobbar för att stoppa projektet.

Ni är inte rädda för att betecknas som teknikfientliga?

– Nej, jag tror att vi vet väldigt mycket om vindkrafttekniken och vi har försökt förmedla den informationen till politiker och tjänstemän, säger ordförande Esther Koster.

– Sörmland ligger väldigt  lågt i vindmätningarna, men har mycket soltid i stället. Jag tror att Sörmland borde satsa på solenergi i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Mer i ämnet