Skylten som sattes upp i mitten av december förbjuder all matning av sjöfågel i centrala Mariefred. Foto: Robin Persson/SVT

Nu är det stopp för matning av änderna i Mariefred

Publicerad

Gräsänderna i hamnområdet i Mariefred har blivit ett problem. De är för många menar kommunen, och nu sätter man upp tydliga skyltar för att stoppa det man kallar för den organiserade matningen av änderna.

– Det är inte familjer med några brödbitar det är frågan om, utan det hälls ut många kilo spannmål om dagen, säger Christer Axelsson, renhållningsstrateg på Strängnäs kommun.

Den omfattande matningen har gjort att många hundra gräsänder har dragits till platsen i hamnen i centrala Mariefred. När SVT Nyheter Sörmland är på plats har matningsförbudet trätt i kraft och änderna tycks vänta på att bli matade. En skylt sattes upp i slutet av förra veckan som tydligt förbjuder matning av sjöfågel i hamnområdet.

– Det är den organiserade matningen vi vill få stopp på, säger Christer Axelsson.

Oro för smitta

Anledningen är att det finns oro för spridning av fågelinfluensa, som under året varit aktuell i södra Sverige, samt den sanitära olägenhet som allt fågelbajs innebär. Även tidigare år har liknande problem funnits, förbud har införts men också hävts när änderna har börjat dö.

Men det är inte alla som vantrivs i fåglarnas närvaro. Kerstin Portnoff bor i närheten och brukar ibland mata änderna.

– Jag hör dem ju hela tiden och de skriker efter mat. Det har ju inte fått mat på flera dagar och jag tycker det är hemskt, säger hon.

Att det börjar bli lite väl många håller hon dock med om.

– I år är det fler än förra året och förrförra året också, säger Kerstin Portnoff.

Kan bli fråga om avlivning

Tanken från Strängnäs kommun är enkel. Försvinner maten, så försvinner också änderna. Blir det inte bättre så kan man få ta till bryskare åtgärder och avliva änderna.

– Då kan handla om att exempelvis reducera andstammen, säger Christer Axelsson.

Gräsand

Hanen är från oktober till maj mycket typisk med glänsande grönt huvud, brunt bröst, grå kropp och svart gump. Stjärten är vit, men två av de mellersta stjärtpenneparen är svarta och något upprullade. Honan har mer brunaktig dräkt.

Äter främst vattenväxter, men även säd, insekter och kräftdjur.

Källa: fageln.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.