Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då får man ju hålla på att klippa och klistra” – se motorsågsskulptören Johan Karlsson skapa en uggla och hör honom berätta om svårigheterna. Foto: SVT

Se hur Strängnäsbon Johan skapar konst med motorsågen

Uppdaterad
Publicerad

Johan Karlsson från Strängnäs skapar skulpturer. Men till skillnad från andra skulptörer använder han motorsåg.

Som ung såg Johan ett amerikanskt tv-program där deltagarna skulpterade med motorsåg. Men det var först 2019 som han själv testade att skulptera för första gången.

– Då gjorde jag en liten grej hemma som inte var jätteavancerad och jättesnygg. Men från det har det blivit mer och mer avancerat, säger Johan.

Motorsågsskulptering har blivit en hobby som Johan ägnar sig åt när han har tid. Numera säljer han även sina verk.

– Så fort jag lägger ut på sociala medier att jag tar emot beställningar så hör folk av sig, säger han.

Viktigt att kunna grunderna

Även i jobbet använder Johan motorsåg. Han arbetar på Strängnäs kommun där han sköter om skog och mark – och fäller träd. Han har gått flera motorsågsutbildningar och betonar vikten av att kunna hantera en motorsåg innan man börjar med motorsågsskulpturer.

– Det är bra att ha grunden att man kan hantera en motorsåg. Sen är det bara att köra på när man väl har lärt sig det, säger han.

Titta på videon för att se Johan skulptera en uggla och höra honom berätta vad han helst skapar och vad som är det svåraste med motorsågsskulptering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.