87-åriga Gun Rickan är en av pensionärerna som är på sommarkollo i Sörmland. Foto: SVT

Seniorer bryter ensamheten med sommarkollo

Uppdaterad
Publicerad

Många seniorer lever ensamma större delen av året. Men, på Stenfasta utanför Stallarholmen har Stockholms Stadsmission arrangerat sommarkollo för äldre i flera år, som en möjlighet att bryta ensamhet och isolering. Här har sommarnöjet ingen åldergräns.

Den oönskade isoleringen bland äldre får ett avbrott ute på Stenfasta. Här börjar dagen med morgongymnastik och resten av tiden går åt till andra aktiviteter efter tycke, smak och ork.

På anslagstavlan i huvudbyggnadens hall står dagens meny, samt schemat för de kommande timmarna. Idag är det solsoppa till lunch och efter det råder en musikstund i trädgården.

Komma ut i naturen

Gun Rickan är 87 år och besöker kollot för andra gången, hon tycker att kollot är viktigt för de som inte kan eller orkar ta sig ut i naturen själva. Dessutom är maten fantastiskt god, tillägger hon.

– Jag tycker mest om naturen. När jag tittar ut genom fönstret på morgonen ser jag harar som springer omkring och fåglar som pickar på gräsmattan. Det är underbart helt enkelt, säger Gun.

De flesta återkommer

Till äldrekollot kan man åka under en- eller tvåveckorsperioder och antalet besökare ökar varje år. De allra flesta återkommer.

Torsten Höglund, 95 år från Stockholm, har slagit sig ned under ett parasoll och läser om Vincent Van Gogh i tidningen. Han berättar att det främst är ensamheten som har fört honom till äldrekollot.

– I fjorton dagar ska jag vila upp mig och komma ifrån det enahanda livet. Jag är ensamstående eftersom min fru gick bort för några år sedan och då blir det ensamt ibland. Jag ska ha det lugnt och skönt och trevligt, berättar han.

”Om jag får fem år till”

Kommer du åka tillbaka hit nästa år?

– Ja, jag fyllde 95 igår och blev lite hyllad. De sjöng ja må han leva uti hundrade år. Jag sa det att, om jag får fem år till, då ska jag försöka tillbringa några av dem här, säger Torsten Höglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.