Foto: SVT Grafik

Svenskt förslag om sittkissande hånas i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets förslag om sittkissande för män på landstingets toaletter i Sörmland får nu ny uppmärksamhet – i Frankrike.

Enligt Aftonbladet driver man i franska medier med att ”Sverige vill tvinga män att kissa sittandes”. I franska Metro skriver man att ”Sverige är en medlare för jämställdhet ... med poängen att sätta män på pottan” och TF1 News skriver ”Man kan tro att det är ett aprilskämt”.

Morgontidningen Le Figaro ironiserar över Sveriges strävan efter jämställdhet mellan könen och skriver: ”Detta krav ska, enligt förespråkarna, öka jämställdheten, ett tema som Sverige håller kärt, med män och kvinnor på samma nivå”.

”Löjligt att de skriver om det”

Viggo Hansen (V) som står bakom motionen tyckte att det var komiskt när frågan förra året blev uppmärksammad av nättidningen Huffington Post som plockade upp nyheten och spred den i USA.

– Det är löjligt att de skriver om det, det är en så liten grej som har gjorts väldigt stor. Det visar hur det egentligen ser ut med jämställdheten, ifrågasätter man manliga normer blir man idiotförklarad, sa Viggo Hansen till Östnytt då.

”Kommer förmodligen att avslås”

Viggo Hansen säger till Aftonbladet att motionen misstolkats, att syftet inte är att förbjuda något.

– Har man inte läst motionen förstår man inte. Vi säger att det borde finnas toaletter där man sitter ner och inte att vi vill förbjuda någon från att stå. Men det är farligt att ifrågasätta normer, säger Viggo Hansen till tidningen.

Motionen lämnades in förra våren och är nu under behandling.

– Den kommer förmodligen att avslås. Men syftet är redan nått. Vi skrev den för att se hur folk skulle reagera och för att väcka debatt i könsfrågan, säger Viggo Hansen till Aftonbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.