Victoria Jonsson är en av sjuksköterskorna som nyligen sagt upp sig från Mälarsjukhuset. Foto: SVT/Privat

Sköterskor flyr Mälarsjukhuset

Publicerad

Överbeläggningar, kort om personal och mycket sjuka patienter. Nu säger tolv sjuksköterskor på Mälarsjukhuset upp sig: ”Det är ohållbart som det ser ut nu.”

Vi har tidigare rapporterat om uppsägningar och protester både i Nyköping och Katrineholm. Detta efter en överenskommelse mellan Vårdförbundet och landstinget där man enades om bättre villkor för sjuksköterskorna, en överenskommelse som många anställda inte är nöjda med.

Inkluderas inte

En del av missnöjet beror på att inte alla sjuksköterskor är inkluderade i det åtgärdspaket som man kommit överens om. En av klinikerna som står utanför detta är infektions- och lungkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Vårdupproret

– Ledningen säger att de har tittat var det finns störst behov och var det är mest kritiskt. Vi har dragit ned på platser, gått kort om folk, vi hinner knappt med de patienter vi har, säger Victoria Jonsson.

”Behövde sätta ned foten”

Hon är en av de tolv sjuksköterskor som under måndagen sade upp sig från kliniken.

– Vi kände att vi behövde sätta ned foten. Vi har både skickat brev och träffat ledningen, men inte fått någon respons, säger hon. 

Enligt Victoria Jonsson har tre sjuksköterskor sagt upp sig sedan tidigare på grund av samma skäl och nu funderar ännu några till på att göra samma sak.

Vill vara kvar

Nu kommer hon och de andra som sagt upp sig att ha en uppsägningstid på tre månader. I slutet av augusti gör hon och de andra sin sista dag på Mälarsjukhuset, även om hon hoppas på att vara kvar.

– Jag hoppas på att de kommer att förhandla med oss, men det är ohållbart som det ser ut nu.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet