Foto: SVT

Josefins pappa får 300 000 i förlikning med kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I september 2017 tog 14-åriga Josefin sitt liv medan hon var omhändertagen av socialtjänsten i Eskilstuna. Innan dess hade hon omplacerats över 30 gånger. Nu har socialnämnden och Josefins pappa förlikats vilket innebär att pappan får 300 000 kronor.

Josefin, som egentligen hette någonting annat, omhändertogs av myndigheter som ettåring och tillbringade därefter sitt liv genom att slussas runt mellan familjehem, vårdboenden och psykmottagningar. Totalt flyttades hon över 30 gånger, enligt psykologutlåtanden bidrog de många flyttarna till att traumatisera henne.

Placerad i Eskilstuna

När hon som 14-åring tog sitt liv var hon placerad på ett särskilt vårdboende i Eskilstuna.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Tidigare har Josefins pappa krävt skadestånd av staten, men nekats detta av Justitiekanslern.

Efter detta har pappan via tingsrätten krävt att socialnämnden i Eskilstuna betalar skadestånd till honom på grund av den vanvård av dotterns som han anser att kommunen gjort sig skyldig till.

Förlikning

Nu har ärendet avgjorts genom en förlikning mellan parterna där socialnämnden går med på att betala 299 692 kronor till pappan. Däremot står det i förlikningsavtalet att socialnämnden genom förlikningen inte medgett det som yrkats i pappans stämningsansökan i tingsrätten.

Josefin är ett fingerat namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet