Foto: TT/SVT

Socialtjänsten i Trosa kritiseras för brister i barnutredning

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Trosa brast på flera sätt i utredningen kring ett barn som kan ha blivit utsatt för våld. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu kräver åtgärder.

IVO:s kritik handlar framför allt om långsam handläggning, och att socialtjänsten inte tillräckligt utrett om barnet behövde stöd och skydd.

Läs mer: Trosa tidigare hårt kritiserat för brister i barnärende

Först två månader efter att socialtjänsten beslutat att inleda en utredning utsågs en handläggare. Därefter dröjde det ytterligare en månad innan vårdnadshavaren erbjöds ett besök. Och enligt IVO är det inte förenligt med lagens krav på att en utredning till stöd och skydd för barn ska göras skyndsamt.

Otillräcklig utredning

Men IVO är inte bara kritisk till att hanteringen tog tid. Utredningen var dessutom ofullständig, anser IVO och pekar på att ärendet avslutades utan att man först hade utrett om barnet behövde stöd och skydd. Socialtjänsten anses inte heller ha försökt ta reda på omständigheterna bakom den anmälan som fanns i tillräcklig omfattning.

IVO kräver åtgärder

Nu kräver IVO att socialnämnden i Trosa senaste den 17 mars redovisar vilka åtgärder man vidtar för att säkerställa att barns behov av stöd och skydd utreds tillräckligt samt att barnutredningar genomförs skyndsamt.

Bengt-Eric Sandström (L), ordförande i socialnämndens individutskott, medger att ärendet tog för lång tid och förklarar det med den personalsituation som rådde när ärendet hanterades.

Hann inte med rapportering

– Det tog lite tid innan vi satte oss in i utredningen och det berodde på att vi hade kort om folk då.

Däremot håller Bengt-Erik Sandström inte med IVO om att ärendet inte utreddes tillräckligt.

– Vi hade gjort rätt, men vi hade inte redovisat det rätt. Under den där perioden då vi hade ont om folk brydde vi oss mer om individerna än om pappersjobbet. Det viktigaste är att vi sköter människorna, säger Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.