Regionförslaget: Sex län och 64 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart, förslaget från indelningskommittén är att Sörmland blir en del av en stor Svealandsregion.

”Inte det vi förordat”

Men redan innan dess kunde landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) bekräfta förslaget för SVT Nyheter Sörmland. Förslaget är att Sörmland bildar region med Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Uppsala län.

– Det var inte det här Sörmland hade förordat, vi hade Stockholm som förstahandsalternativ, sedan hade vi Uppsala och Västmanland som andrahandsalternativ. Det här blev större, säger hon.

Utredare: Stark region med utmaningar

Barbro Holmberg sitter med i den kommittén som gjort indelningen.

– När vi tittat på den här delen av Sverige ser vi verkligen hur smaverkanstrådarna går väldigt mycket kors och tvärs. Här finns tätt samarbete i oerhört många olika frågor, sa hon på presskonferensen.

Totalt skulle regionen innehålla 64 kommuner. I dag har länen tillsammans 1,7 miljoner invånare. 2050 är förmodan att antalet invånare i den möjliga regionen ökat till 2,1 miljoner.

Ett av sex län

– Det är ett diskussionsunderlag, vi får gå hem och diskutera vidare, säger Johansson.

– Om vi tar sjukvårdsdelen blir det inget bekymmer. Vi har redan ett samarbete där. Men så finns det andra delar.

Om det skulle bli verklighet, vad innebär det för Sörmland?

– Det är svårt att säga.

Kommer alla sjukhus finnas kvar i så fall?

– Absolut, behovet av sjukvård blir inte mindre för att man blir en storregion.

TV

I klippet ovan hör du när Barbro Holmberg presenterar regionförslaget och nästan glömmer bort att även Sörmland är en del i det.

– Det här blir en väldigt stark region, men man har även utmaningar. Det blir många kommuner, det finns även många regionala centra i den här regionen, Barbro Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.