Den bästa maten inom äldreomsorgen ska utses. Foto: SVT

Sörmländsk äldremat kan bli bäst

Publicerad

Tre av tio finalister är Sörmländska när rikets bästa mat på äldreboenden ska utses av prestigefulla White guide.

– Helheten är viktigast, säger juryordföranden Per Bergkvist.

”White guide senior”. Så heter tävlingen där Sveriges bästa mat på ett äldreboende ska koras. Boendena runt om i landet har själva fått anmäla sitt intresse, varpå juryn har gjort ett besök.

– Det är helhetsperspektivet vi bedömer, det hjälper inte att ställa in en talrik god mat utan det är allt från serveringsmiljö till hur vårdpersonalen jobbar, säger juryordföranden Per Bergkvist.

Tre boenden i Sörmland

Och det har gått bra för de anmälda i Sörmland. Hela tre boenden är med när de tio finalisterna nu har presenterats. Det rör sig om Almgårdens äldreboende i Katrineholm, Mariagården i Strängnäs och Åbackens vård-och omsorgsboende i Eskilstuna.

Vinnaren utses 13 december

Tävlingen finns också i en skolvariant och totalt är 250 förskolor, skolor och äldreboenden runt om i landet testade under det senaste året. Den 13 december utses vinnaren under en ceremoni i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.