Lotta Johnsson Fornarve och Jonas Sjöstedt utanför det turkiska fängelset där en av ledarna för vänsterpartiet HDP, Demirtas sitter fängslad.

Svenska politiker stoppade utanför turkiska fängelser

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlandspolitikern och riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve (V) är just nu i Turkiet tillsammans med partiledaren Jonas Sjöstedt för att träffa de fängslade partiledarna för prokurdiska HDP – men de stoppas av turkiska myndigheter.

I början av november greps tio parlamentsledamöter från oppositionspartiet HDP, däribland partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag. De anklagades för att ha spridit propaganda för den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan, men partiet har nekat till kopplingarna.

Läs mer: HDP-politiker gripna i Turkiet

Lotta Johnsson Fornarve (V) och partiledaren Jonas Sjöstedt är tillsammans med en delegation från de nordiska vänsterpartierna i Turkiet för att träffa två av de fängslade partiledarna.

– Just nu står vi här och försöker förhandla med vakterna i entrén. Men blir nekade, säger Lotta Johnsson Fornarve till SVT Nyheter Sörmland på torsdagen.

Blev nekade igår också

Partiledarna sitter i olika fängelser på varsin sida av Istanbul, i Kandira och Edirne. Under onsdagen försökte man komma i kontakt med Figen Yüksekdağ, men blev nekade då också. Däremot kunde de skicka meddelanden till Figen Yüksekdağ via hennes advokat.

– Hon hälsade att hon var vid gott mod och uppskattade oerhört att vi gjort det här försöket. Hon säger att det är otroligt viktigt att vi gör det här, säger Lotta Johnsson Fornarve.

”Kan inte kalla det demokrati längre”

I dagsläget är det många som är fänglade i Turkiet av politiska skäl, dels parlamentariker men också ett antal demokratiskt valda borgmästare samt journalister.

Läs mer: Sjöstedt vill bryta samarbetet med Turkiet

– Man kan inte kalla det för en demokrati längre. Turkiet har tagit så pass många steg bort från det att det mer och mer liknar en diktatur. Det är helt horribelt att de blivit fängslade av politiska skäl. De har inte gjort någonting annat än att kämpa för demokrati, mänskliga rättigheter, rättvisa och kvinnors lika behandling, säger Lotta Johnsson Fornarve.

”Ingenting i fängelset att göra”

Hon säger att de kommer att fortsätta förhandlingarna tills dess att fångarna har blivit ovillkorligen frigivna.

– Nu vet partiledarna att vi finns här utanför och gör allt vi kan för att försöka påverka och trycka på. Men jag har inte så gott hopp om att vi kommer att få träffa dem. Även om vi blir stoppade från att besöka dem i fängelset så kan de inte stoppa oss från att fortsätta visa vår solidaritet och stöd. De har absolut ingenting i fängelset att göra, säger Lotta Johnsson Fornarve (V)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.