Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både personal och elever är upprörda efter att förslaget blev känt. Hör kritiken samt vad gymnasienämndens ordförande svarar. Foto: Albin Aghamn/SVT

S:t Eskils gymnasium kan förlora klassisk byggnad: ”Ingen respekt för Eskilstunas historia”

Uppdaterad
Publicerad

S:t Eskils gymnasiums A-hus är en klassisk byggnad i Eskilstuna. För att spara pengar föreslås gymnasiet nu lämna huset för att ge plats åt annan kommunal verksamhet. Ett förslag som rör upp känslor hos elever och personal.

– Det här är skolans hjärta och det här var ett hugg i hjärtat, säger läraren Inkeri Bök som arbetat på gymnasiet i 28 år.

Vad som skulle ta plats i lokalerna om förslaget blir verklighet är oklart. Det är också okänt hur mycket pengar som skulle sparas på åtgärden, som presenteras för beslut i gymnasienämnden 13 juni.

I Eskilstuna finns i dag en överkapacitet av lokaler. Läraren Alicia Sjöberg menar att kommunen bäddade för situationen när man för några år sedan öppnade Zetterbergsgymnasiet.

Skolneddragningar i Eskilstuna

– När man startade en fjärde kommunal gymnasieskola ifrågasatte vi om den demografiska kalkylen över barnkullar skulle hålla. Nu sitter vi här, och då är det den vackraste och äldsta skolbyggnaden man väljer att skära. Det är förkastligt.

Skola med anor

Nuvarande A-huset stod klart 1917 i anslutning till den äldre läroverksbyggnaden.

– Man visar ingen respekt för Eskilstunas utbildningstradition, säger Alicia Sjöberg.

Jocke Berg från Kent, statsminister Ulf Kristersson (M) och Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand är några välkända namn som gått på S:t Eskil.

Enligt förslaget ska gymnasiet finnas kvar, men då i de andra två byggnaderna B- och C-huset.

”Sitter inte i lokalerna”

Gymnasienämndens ordförande Muhammad Tahsin (M) tycker inte att skolans kultur sitter i lokalerna.

– Jag tror att kulturen ligger hos skolans elever och de lärare som gör ett fantastiskt jobb. Pengar ska gå till lärare, elever och läromedel och inte till tomma lokaler.

Han håller inte med om att Zetterbergsgymnasiet är en del av problemet.

– Den dåvarande nämnden hade underlag för att fatta beslut om att öppna den skolan. Vi kan inte säga att det är en enskild skola som orsakar problematiken inom gymnasieskolan i Eskilstuna, för det är inte hela sanningen. Att lägga ner Zetterbergsgymnasiet är inte aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Mer i ämnet