Foto: Filip Lundh

Centrala Eskilstuna översvämmades i natt

Uppdaterad
Publicerad

Vid 01.30-tiden natten till torsdag fick SOS larm om en översvämning i centrala Eskilstuna. Orsaken var att en stor vattenledning sprungit läck på Kungsgatan.

Det var ett planerat omkopplingsarbete av en vattenledning som gick snett och orsakade nattens stora översvämning i Eskilstuna. Stora mängder vatten rann från Kungsgatan via Kyrkogatan och ner mot Rademachergatan, som är en lägre belägen parallellgata.

Läs mer: Bowlinghallen fylld med vatten: ”Det värsta som kan hända”.

Översvämning i Eskilstuna

Under natten pumpade man bort vatten från gatorna och vid 07-tiden på morgonen pågick fortfarande arbete med att få bort vatten, till exempel i parkeringshuset vid Rademachergatan, där vattnet ett tag stod cirka 40 centimeter högt.

– Eskilstuna energi- och miljö har haft två slambilar ute och vi har kört med motorsprutor, alltså jättestora pumpar, säger räddningsledaren på Eskilstunas räddningstjänst.

Flerfamiljshus drabbade

Han berättar att flera fastigheter har drabbats av översvämningen, bland annat bowlinghallen, en sybutik och ett par av flerfamiljshusen på Rademachergatan.

Läs mer: Restvärdesledaren Patrik Mannsbart: ”Vi har vatten överallt”.

Flera hushåll har blivit utan vatten på grund av vattenläckan. Först vid 12-tiden på torsdagen beräknas vattnet vara tillbaka, enligt Eskilstuna Energi & Miljö.

Trafiken och kollektivtrafiken påverkas också. I rondellen Kyrkogatan/Kungsgatan är det avstängt i riktning bort mot Tunafors fabriker. Sörmlandstrafiken skriver på sin hemsida att flera hållplatser runt Fristadstorget är avstängda eller flyttade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämning i Eskilstuna

Mer i ämnet