Stora brister i kontrollen av djurmärkning

Uppdaterad
Publicerad

Trots många år med krav på märkning av böndernas djur avslöjas nu svagheter i kontroll- och märkningssystemet. Det visar fallet med de 69 försvunna korna från en gård i Gnesta.

Alla köttbönder i landet är skyldiga att själva anmäla hur många djur man har i lagården till nötdjursregistret CDB. Men kontrollen av hur många djur som finns är mycket slumpartad.

Risken att få en kontroll på halsen är nästan försumbar. Statistikt sett bara vart 27:e år. Samma sak gäller för den nu bedrägerimisstänkte bonden utanför Gnesta som annmälde en stöld på 69 kor.

Kostölden

Rent hypotetiskt kan alltså en köttbonde registrera 100 kor för att få bidrag, men i verkligheten bara ha 50. Resten kan ha sålts eller slaktats svart.

Att så skulle vara fallet med bonden i Gnesta förnekas av mannens advokat. Detta trots att Livsmedelsverket vid en kontroll fann tonvis med oregistrerat kött på på gården vid en kontroll tidigare i veckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kostölden

Mer i ämnet