Eleverna försökte inte dölja att de använder droger under skoltid – tvärt om. Den här killen visade upp sin narkotika för Västerbottensnytts fotograf. Foto: SVT

Stormöte om drogproblem i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är 500 föräldrar inbjudna till en möte på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna, där polis, skola och socialtjänst informerar om det drogförebyggande arbete som pågår. Och det efter att man upptäckt tecken på narkotikaanvändning på skolan.

Strax före påsklovet gjorde polisen en razzia på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Det var droger man letade efter, men man hittade ingen narkotika.

Två påverkade

– Däremot så fann vi andra saker som tydde på att det förekommer en viss narkotikahantering på Rekarnegymnasiet. Vi tog även in två personer som misstänks för ringa narkotikabrott. I det här fallet var det att de var påverkade av narkotika i skolmiljö, säger Staffan Grenehammar, polisinspektör.

Större projekt

Insatsen mot Rekarnegymnasiet ingår i ett projekt där skola, polis och socialtjänst samverkar för att få ner droganvändningen bland unga.

– Det har varit uteslutande positiva reaktioner, både från ungdomarna och från personalen, säger Jens Axdorph, rektor Rekarnegymnasiet.

Elever avstängda

Sedan mars i år har fyra elever i Katrineholm stängts av från skolan på grund av droger. Ett fåtal avstängningar har också skett i Eskilstuna.

Kommer det att bli fler såna här insatser mot skolor?

– Det tror jag säkert att det kommer att bli i någon form, säger Staffan Grenehammar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.