Under lördagen hålls en stor livräddningsövning på Mälaren med ett 50-tal deltagare samt helikopter och svävare. Foto: Arkiv: Sjöräddningssällskapet/TT

Övning i Mälaren: Stort antal människor som gått genom isen

Publicerad

På lördagen håller Sjöfartsverket en stor livräddningsövning i Mälaren, med ett 50-tal medverkande samt flera issvävare och även helikopter.

– Vi vill öva metoder för livräddning om många går genom isen samtidigt, säger Rikard Widlund, SAR-samordnare på Sjöfartsverket.

SAR står för search and rescue (sök och räddning) och det handlar alltså om livräddning till sjöss. Övningen utgår från Stallarholmen utanför Strängnäs och de fyra svävare som Sjöräddningssällskapet har stationerade i Mälaren kommer att delta. De utgår från Strängnäs, Västerås, Munsö och Uppsala.

Även Kustbevakningen deltar med svävare, liksom Sjöfartsverket. Övningen var tänkt att hållas utanför Ekerö, men där finns ingen is nu berättar Rikard Widlund.

”Ställer saker på sin spets”

Han vill inte avslöja allt för mycket om övningen för att de som ska delta ska vara oförberedda.

– Men det är några fler än vanligt som har ramlat genom isen. Det är en sak att rädda en person som fallit i vattnet, en annan sak om det är en hel grupp. Det ställer saker på sin spets.

Inga svävare för tio år sedan

En isövning av den här storleksordningen hölls senast 2011, och då i Stockholms skärgård. Rikard Widlund berättar att det hänt mycket inom sjöfarts- och friluftslivet de senaste tio åren.

– För tio år sedan fanns det till exempel inga svävare i Mälaren.

Viktigt att öva

Även helikopter kommer att delta i lördagens övning.

– Vi ber om ursäkt om vi eventuellt stör någon. Men det är viktigt att vi får öva det här, säger Rikard Widlund.

Ur arkivet: Se hela inslaget när vi följde med i Sjöräddningens svävare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.