Största militära övningen på 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år hålls den största militärövningen på över 20 år i Sverige. Övningen har döpts till Auroa 17 och kommer att märkas i delar av Sörmland.

Fler är 19 000 män och kvinnor kommer att delta i försvarsmaktsövningen som sker i september nästa år. Förband i hela Sverige kommer att beröras, och delar av övningen kommer att äga rum i  Nyköping, Oxelösund och Vagnhärad.

– Framförallt kommer man att öva alla stridskrafter samtidigt och det är första gången på mer än 20 år som man gör det, säger Rickard Wissman, informationschef för övningen Aurora.

Öva förmågan att möta ett angrepp

Övningen går ut på att öva förmågan att möta ett angrepp mot Sverige. Även myndigheter med totalförsvarsuppgifter deltar.

Hur kommer sörmlänningarna att märka av övningen?

– Man kommer att se att försvarsmakten övar både i luften, på marken och till sjöss och det är framförallt på vägarna man märker av övningen, säger Rickard Wissman.

Övar på privat mark

De deltagande förbanden kommer att öva på försvarets egna övnings- och skjutfält, men även på privat mark.

Hur ställer sig markägarna till detta?

– Generellt så uppfattar vi det som att man tycker att det är positivt att Försvarsmakten över mer igen, säger Rickard Wissman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.