Svårt för synskadade att få ledsagare

Uppdaterad
Publicerad

– Mitt hem blir som ett fängelse, jag kommer inte ut, säger Kristin Nordström som nekats ledsagare trots att hon är gravt synskadad.

LSS-kostnaderna fortsätter att öka och nu vill regeringen se över lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Men redan nu är det svårare för blinda och synskadade att få ledsagarservice.

När Kristin Nordström var i femtonsåldern drabbades hon av en cancersjukdom som gjorde att nästan all hennes syn försvann. Då fick hon ledsagarservice enligt LSS, femton timmar  i veckan.

SVT granskar LSS-lagen

– Det var jätteviktigt för att jag skulle kunna ha ett fritt liv utan att vara beroende av mina vänner och min familj, säger Kristin Nordström.

Behövde inte hjälp inomhus

Men för två år sedan förändrades allt. Då ansågs hon inte längre ha rätt till LSS-insatser, eftersom hon inte behövde någon hjälp inomhus. Hon överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som stod på kommuns sida. Nu ligger ärendet hos Kammarrätten.

– Nu får vi vänta och se vad som händer, säger hon.

För fyra månader sedan fick hon tvillingar och nu är hon beroende av sin sambo och föräldrar när hon ska ut.

Har blivit svårare

Yngve Eriksson sitter med i det kommunala handikapprådet i Eskilstuna som representant för Synskadades riksförbund. Enligt honom har det blivit svårare för synskadade att få ledsagare enligt LSS.

– Troligen ligger det ekonomiska skäl bakom det, säger Yngve Pettersson.

– Det är ytterst sällsynt nu att synskadade bedöms tillhöra den personkrets som får stöd av LSS, säger Sara Schelin, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen.

”Lagen är benhård”

Varför är det så?

– Det är bland annat det man tittar på nu, men lagen är benhård där, säger Sara Schelin.

Det finns även möjlighet att få ledsagarhjälp genom socialtjänstlagen, SoL, men då tas det ut en avgift. Kristin Nordström försöker hitta en lösning den vägen, men just nu är hon beroende av sina anhöriga varje gång hon vill gå ut och ha barnen med sig.

– Jag vill inte vara en belastning för dem och samtidigt vill jag vara som vilken mamma som helst och kunna vara själv ute med mina barn och leka eller gå på promenad. Men det kan jag inte göra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet