Foto: SVT/

SVT:s reporter fast i trafikkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Efter torsdagnattens lastbilsolycka på E4 uppstod på fredagen kilometerlånga köer strax söder om Nyköping. SVT Nyheters reporter Erik Grönlund fastnade själv i köerna, och vittnar om en irriterad stämning bland bilister med få poliser och vägledare på plats.

– Folk kör om på insidan med halva bilen nere i diket, säger han.

Sedan lastbilsolyckan i natt har trafiken stundtals stått helst still mellan Nyköping och Norrköping. SVT Nyheters reporter Erik Grönlund har suttit fast i trafikkaoset under eftermiddagen.

– Nu rullar det för min del, men det är rejält igenkorkat efter olyckan. Vid 15-tiden började det bli köer, bakom mig såg jag hur det började fyllas på. Från 15.30 fram tills 17.30 har det i stort sett varit helt stopp.

”Kaosartad stämning”

Många bilister verkar vara irriterade och där vägen är omledd från E4 finns få poliser och vägledare. Detta får en del att ta trafikreglerna i egna händer.

– På vissa ställen där vägen är lite bredare än vanligt kör folk om på insidan med halva bilen på vägrenen och andra halvan nere i diket.

Andra, berättar Erik, har tröttnat på köerna och gjort U-svängar mitt på E4an.

”Finns ingen att skicka ut”

Polisen påstår att de har både spärrat av och har poliser på plats. Men även att de har dåligt med resurser nu i sommartid.

– Vi kan inte påverka själva händelsen genom vår närvaro. Just nu finns det dessutom ingen polis att skicka ut, alla är på jobb, säger Lennart Ahlin, länsvakthavande befäl hos polisen i Sörmland.

Han tycker också att förare får ansvara själva över hur de beter sig i trafiken.

– När jag fick körkort fick jag lära mig att jag ansvarar själv för mitt beteende i trafiken, det vore ju konstigt annars, jag kan ju inte ansvara för hur du cyklar.

E4 helt avstängd

Trafikverket meddelade på fredagen att man stänger av E4 från Norrköping och kommer leder om den mot Katrineholm där resenärer får ta sig norrut på egen hand.

Det var i tordags natt som en lastbil och en personbil kolliderade mellan Stavsjö och Gammelsta strax söder om Nyköping. Lastbilens last kilades fast på bron vilket orsakade omfattande skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.