Tunavallen blir hemmaarena för AFC United.

AFC Eskilstuna kan bli verklighet vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en sammanslagning mellan Eskilstuna City och AFC United. Det bekräftades vid en presskonferens under torsdagseftermiddagen. – Visionen är att bli Mälardalens ledande fotbollsförening avseende fostran och utveckling av spelare och ledare, säger Per Liljeroos, ordförande i Eskilstuna City.

Det var för drygt två månader sedan som Eskilstunalaget hörde av sig till AFC United och föreslog ett samarbete utöver det vanliga. Ett telefonsamtal som överraskade Solnaklubbens ordförande Alex Ryssholm.

– Jag blev verkligen förvånad men vi började tänka på för- och nackdelar, och kom rätt snabbt fram till att det bara fanns fördelar. Vi har så oerhört mycket sämre förutsättningar i Solna, här i Eskilstuna finns bara möjligheter.

AFC United till Eskilstuna

– Och så har vi bra känslor. Vi känner att vi är jättevälkomna. Annars skulle vi inte ta steget, säger Alex Ryssholm.

”Vi har försökt vara innovativa”

Per Liljeroos, ordförande i Eskilstuna City, berättar varför klubbens sportchef lyfte luren och ringde till AFC United.

– Vi har ofta fått kritik för att vi inte kan samarbeta lokalt. Nu har vi försökt vara innovativa och hitta ett annat sätt att utveckla fotbollen. Och AFC United står oss nära i hela speltänket och idémässigt.

Var det här enda chansen att få elitfotboll för herrar på elitnivå i Eskilstuna?

– Vi skulle väl ha kunnat nå superettan om 10 år, men då hade vi stått kvar på perrongen när alla snabbtåg åkte förbi, säger Per Liljeroos.

”Alltid kul att spela inför publik”

Tanken är att klubbarna kommer ha två skilda organisationsnummer under samma styrelse, så man behöver inte släppa någon av positionerna i någon serie.

– Vi kommer att ha två A-lag. Ett representationslag i nuvarande superettan och ett lag i division 2, säger AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm under presskonferensen.

André Österholm är en av spelarna i AFC united som berörs av flytten. Han tycker att projektet är jätteintressant.

– Det är alltid kul att spela inför publik. Jag tror att alla spelare känner så.

Arbetsnamn: AFC Eskilstuna

Men innan sammarbetet blir verklighet måste klubbarna kalla till extra årsmöten för att kunna driva igenom beslutet. Om det går igenom är tanken att AFC och City startar den 1 januari 2017.

– Vi håller just nu på med att välja bildspråk, loggor och sådant. Vi vill behålla namnen Eskilstuna och AFC på något sätt, säger Stefan Forsberg, marknadsansvarig Eskilstuna City FK.

Så det är inte klart vad varken superettanlaget eller division 2 laget ska heta?

– Nej, helt bestämt är det inte.

Ett arbetsnamn är dock AFC Eskilstuna, enligt Per Liljeroos.

Senast herrar spelade allsvensk fotboll på Tunavallen var för mer än 50 år sedan. 1964 åkte nämligen IFK Eskilstuna ut ur den högsta serien och inte förrän 2014, då Eskilstuna United tog sig upp i damallsvenskan, kom den allsvenska fotbollen tillbaka till staden. Nu kan alltså Eskilstuna även få ett herrlag i allsvenskan.

Anrik klubb utan framgång

Eskilstuna City FK bildades 1907 när kvartersklubbarna Viking och Marielunds IF slogs samman. Under alla dessa år har klubben varit i allsvenskan säsongen 1925/1926 och spelat i näst högsta serien under 18 säsonger. 2011 avancerade laget till division ett för att två säsonger senare ramla ner i division två igen där laget återfinns än i dag.

Men City har inte lyckats med att ta sig vidare och nu ska klubben omvandlas till ett utbildningslag under namnet Eskilstuna Ungdom. Med AFC Uniteds intågande hoppas man kunna ge Eskilstunaborna fotboll på ny nivå.

– Jag brinner för fotboll och jag brinner för att Eskilstuna ska få bra fotboll, att Eskilstunas befolkning ska få chansen att uppleva herrelitfotboll, säger Per Liljeroos, ordförande för Eskilstuna City FK.

Superettan eller herrallsvenskan

AFC United, före detta Athletic FC, är å andra sidan en ung klubb som etablerades 2007 i Solna. Laget debuterade i Superettan förra säsongen där man slutade på en åttonde plats. I den pågående säsongen ligger AFC United tvåa i tabellen och har med det chans att avancera till allsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AFC United till Eskilstuna

Mer i ämnet