Trosa har bäst företagsklimat i Sörmland, det meddelade Svenskt näringsliv på en presskonferens i Strängnäs under tisdagsmorgonen. Foto: Robin Persson/SVT

Trosa i topp igen – har länets bästa företagsklimat

Uppdaterad
Publicerad

Trosa kommun har klart bäst företagsklimat i Sörmland – för tionde året i rad. Värre ser det ut för länets största kommun, Eskilstuna, som har näst sämst företagsklimat i länet.

Under tisdagsmorgonen har Svenskt Näringsliv presenterat sin årliga rapport om hur företagsklimatet ser ut i Sveriges 290 kommuner. Och för sörmländsk del är det återigen Trosa som är solklar vinnare på plats nio av Sveriges kommuner, närmaste sörmländska kommun bakom är Gnesta på plats 73.

Har klättrat mest

Största uppryckningen har Strängnäs gjort som klättrat hela 59 placeringar på listan och numera återfinns på plats 78 i Sverigerankingen.

Läs mer: Näringslivschefen: Därför tappar Eskilstuna på rankingen.

– Jag är glad att några (Strängnäs och Katrineholm) kommuner tar rejäla kliv och gör att vi har fyra kommuner på topp-100 i Sörmland, säger Björn Lindgren, regionchef i Svenskt näringsliv.

Många tappar

Hela sex sörmländska kommuner tappar i rankingen jämfört med förra året. Bland annat länets två största kommuner, Eskilstuna och Nyköping.

– Det jag är mest förvånad över är Eskilstuna att de inte lyfter. De har gjort ett gediget arbete som är på gång och jag hoppas på att det kommer ge resultat, säger Björn Lindgren.

Rankingen baseras framförallt på det betyg som över 31 000 företagare runt om i landet satt på sina kommuner.

Rankingen av de sörmländska kommunerna

Trosa: 9. (-4)

Gnesta: 73. (-33)

Strängnäs: 78. (59)

Katrineholm: 81. (47)

Nyköping: 123. (-11)

Oxelösund: 171. (-36)

Vingåker: 195. (-23)

Eskilstuna: 210. (-24)

Flen: 228. (9)

Fotnot: Förändringen jämfört med förra årets ranking inom parentes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.