Foto: TT

Trots överskott sänks skolpengen i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunas kommunala skolor ser ut att gå plus med nästan 54 miljoner kronor i år, enligt en ny prognos. Men mycket av överskottet ska gå till annat.

Skolorna i Eskilstuna har fått vända på varje krona i år och det har varit inköpsstopp i verksamheterna. Inköpsstoppet gäller året ut, trots att det ekonomiska överskottet blir större än man tidigare trott.

Miljoner mer än väntat

Kommunen räknade med att redovisa ett plusresultat på omkring 30 miljoner, men den siffran skrivs nu upp till nästan 54 miljoner. De ökade intäkterna beror både på sparkraven och på att det har börjat många ny elever i skolorna. Det menar Jari Puustinen, moderat ordförande för barn- och ungdomsnämnden:

– Skolan har vuxit och volymmässigt är det fler elever. Dessa delar har slagit igenom i vår budget, säger han.

Har skolorna fått snåla för mycket, med tanke på vilka överskott man nu ser?

– Nej det tycker jag inte. Överskottet kommer från att det har kommit många fler elever än vi först trodde och då kommer pengarna från staten snabbt. Men kostnaderna med att hitta lokaler och mer personal är något som vi kommer att få ta senare.

Kommunstyrelsen har redan beslutat om att en stor del av skolornas överskott ska omfördelas till vård- och omsorgsförvaltningen, som har gått med för stora utgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.