Lastbilen transporterades från kontrollplatsen i Nyköping under eskort av flera polispatruller med förstärkningsvapen. Foto: Blåljusbilder och Robin Persson/SVT

Hotfull situation för tullare efter stort knarkfynd i lastbil vid E4 – gängkriminell cirkulerade platsen

Uppdaterad
Publicerad

Tullpersonalen kände sig hotade när de kontrollerade den lastbil där det hittades en stor mängd narkotika vid E4 i Nyköpings kommun. En misstänkt gängkriminell från Stockholm körde fram och tillbaka vid platsen för kontrollen, enligt en anmälan som gjorts till Arbetsmiljöverket.

Det var vid en rutinkontroll av lastbilen på E4 som tulltjänstemännen gjorde upptäckten i förra veckan. I ett lönnutrymme hittades en större mängd narkotika, enligt tullens incidentrapport.

De två tulltjänstemännen begärde omedelbar förstärkning från kollegor och polis, som dröjde 15-20 minuter.

I rapporten uppges att det bedömdes finnas en överhängande risk för ett eventuellt fritagningsförsök. När förstärkningen var på plats spärrades kontrollplatsen på Västerleden av för övriga trafikanter.

Bil cirkulerade platsen

Under kontrollen uppmärksammades en personbil som enligt rapporten tillhörde en person med kopplingar till ett av de större kriminella nätverken i Stockholms förorter.

Tullen beskriver hur de fick stå vid kontrollplatsen under en längre tid i väntan på bärgning, och bilen i fråga ska under hela tiden ha cirkulerat kontrollplatsen.

Saknade beväpning

I rapporten till Arbetsmiljöverket menar tulltjänstemännen att de var i en mycket utsatt position då de saknade beväpning utöver batong och pepparspray.

”Under kontrollen fram tills bärgningen påbörjades var det med en klump i magen och stor oro och rädsla för samtligas liv och hälsa som vi stod HELT exponerade och totalt oförmögna att försvara oss, med den skyddsutrustning som Tullverket anser vara tillräcklig för arbetsuppgiften, mot någon som ville återta de varor som påträffats i lastbilen”, skriver en tjänsteman vid tullen till Arbetsmiljöverket.

Under transporten beslutade polismyndigheten om förstärkningsvapen för poliserna som skulle delta.

Beväpning diskuteras

Enligt Stefan Granath, avdelningschef för kontrollavdelningen på Tullverket, är bedömningen i nuläget att man inte ska ha annan utrustning än skyddsväst, batong och pepparspray vid den här typen av arbetsuppgifter. Men han tillägger att ämnet diskuterats i flera år, och är en fråga som delar myndigheten. Just nu pågår även en risk- och hotbildsanalys där frågan om en förändrad beväpning ingår. 

Stefan Granath säger att det är det vakuum som blir, från att förstärkning begärs till att de är på plats, som är problemet.

– Sådana här kontroller sker dagligdags, men sådana situationer händer inte varje dag. När det väl uppstår förstår jag att man känner en oro kring det.

Två personer har efter beslaget häktats misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. De nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tramadol, extasy, cannabis och kokain- några av Tullverkets beslag från 2022. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.