Vaken där dykarna försvann Foto: Carl Larsson/SVT

Två dykare omkom i kalkbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två män omkom i ett vattenfyllt kalkstensbrott utanför Eskilstuna på söndagen.

Männen hade tagit upp en vak i isen och fridykt i brottet.

– Det är ett gammalt kalkbrott med istäcke. Det är två killar som har gjort en vak, dykt i och inte kommit upp igen, säger Armina Sjöstedt, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Södermanland, till TT.

De två männen, 29 och 24 år, tog tillsammans med den ene mannens flickvän bilen till det gamla kalkstensbrottet några kilometer öster om Eskilstuna. När männen dykt i utan lufttuber och inte kommit upp efter 15 minuter slog flickvännen larm klockan 17.34.

Farlig dykning

Räddningstjänsten i Eskilstuna fick hjälp av dykare från kollegorna i Västerås. Männen hittades senare på kvällen döda under isen.

Männen ska ha använt en säkerhetslina. Ändå gick något snett.

– De hade inte några simfötter på sig, vilket tyder på att de skulle ta en promenad på botten. Sannolikt har de missorienterat sig och gått åt fel håll eftersom det är väldigt mörkt där nere, säger Alf Ericsson vid polisen i Eskilstuna.

– Det är en tragisk olycka som har skett, säger Jonas Wangenborn, insats- och räddningsledare vid räddningstjänsten i Eskilstuna, till SVT.

Räddningstjänsten insåg direkt att det var skarpt läge. Det låg en del dykutrustning nära vaken.

Fridykning under sådana omständigheter är mycket farligt. Men ännu är det oklart vad som mer exakt gjorde att männen inte kunde ta sig upp.

-Vi vet inte vad som hände, säger Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.