Tvillingpappan inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot den pappa i Sörmland som misstänks ha misshandlat sina för tidigt födda tvillingsöner, med brutna revben och ben som följd.

Åklagaren menar att pappan tappat besinningen och slagit spädbarnen, medan försvaret hävdar att skadorna uppstått på grund av att pojkarna lidit av svår benskörhet.

Hade kolik

Det var en natt i mars som pappan själv ringde till sjukvårdsupplysningen och berättade att han hört det knaka till i benet när han gav ena sonen massage mot kolik. Pappan förklarade att var orolig för att benet hade hoppat ur led. Efter röntgen konstaterade läkarna benbrott på ena lårbenet. Men röntgenplåtarna visade också på flera äldre revbens-, handleds- och skenbensbrott.

– Min klient är bestörtad över det här. Han har ingen kännedom alls om att hans lilla son har fått skador, förutom den här skadan på benet, säger försvarsadvokaten Inga-Lill Staffansson.

Socialen ingrep

Efter fler röntgentagningar fann man att även brodern hade liknande skador. Efter att socialen underättats omhändertogs tvillingarna. Samtidigt häktades pappan misstänkt för synnerligen grov misshandel. Enligt åklagaren och hans rättsmedicinska experter har skadorna uppkommit genom slag, hårt tryck eller skakningar, något som pappan förnekar. Han vidhåller att lårbensbrottet uppstod när han gav den magmassage han lärt sig ge mot kolik, som nästan alltid drabbar för tidigt födda barn.

– Skakvåld är en myt menar jag. Det finns ingen evidens för det här fallet. Skadorna uppstod på grund av deras benskörhet, säger läkaren Lina Davidsson på organisationen Familjers Rättigheter.

Under de två återstående rättegångsdagarna kommer åklagarens och försvarets medicinska experter att stå emot varandra. Det blir en vetenskaplig strid som kommer att avgöra den misstänkte pappans framtida öde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.