Munktellarenan i Eskilstuna blir ungdomens hus

Uppdaterad
Publicerad

Munktellarenan blir Ungdomens hus nya hem. Orsaken är att det planeras nya bostäder där verksamheten finns idag.

Ungdomens hus i Eskilstuna har varit i sina nuvarande lokaler i kvarteret Valsverket sedan 2009.

Men nu ska man flytta, hyreskontraktet går ut sista maj.

200 bostäder planeras

Det  planeras för 200 bostäder i det kvarter där Ungdomens hus ligger idag. Enligt ett förslag till detaljplan kommer flera fastigheter i området att rivas, bland annat huset där Ungdomens hus har sin verksamhet. Och arbetsledaren på Ungdomens hus, Mikael Jansson, har ingenting emot att flytta.

– Det finns många möjligheter till samarbeten nere på Munktell. Vi har Lokomotivet, Konstmuseet, Sörmlands museum och massa föreningar.

”Inte hört några kommentarer”

Men vad har ungdomarna sagt om det här?

– Jag har inte hört några kommentarer om det är bra eller dåligt att flytta. Just nu jobbar vi väldigt mycket med påverkan och delaktighet . Vi har varit ute i skolorna och jobbar med utvalda grupper för att få fram deras perspektiv på verksamhet och utseende av lokalerna, säger Mikael Jansson.

Länsstyrelsen har synpunkter

Förslaget till detaljplan har varit ute på samråd och flera synpunkter har kommit in, bland annat när det gäller rivningen av fastigheter.

Länsstyrelsen vill att det utreds vilket värde husen har för området ur kulturmiljösynpunkt.

”Ställt in oss på att flytta”

Om det visar sig att man inte får riva den här byggnaden, då har ni ju flyttat i onödan, eller?

– Det tycker jag inte. Vi har ställt in oss på att vi ska flytta. Vi har redan börjat planera verksamheten utifrån ett ungdomsperspektiv, påverkan och delaktighet. Det kommer att bli bra, säger Mikael Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.