Malin Strandberg, projektledare vid Måsta Ängs akademiska vård- och omsorgsboende. Foto: Per Karlsson/SVT

Unikt akademiskt boende ska ge bättre vård

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Måsta Ängs akademiska vård- och omsorgsboende i Eskilstuna. Idén är att boendet ska bli en mötesplats för forskare, innovatörer, personal, anhöriga och de 88 boende.

Projektet bygger på ett samarbete mellan Mälardalens högskola, Eskilstuna kommun och vård- och omsorgsförvaltningen.

– Fokus ligger på att förbättra för de boende, säger Malin Strandberg, projektledare.

Hur det rent konkret kommer att gå till är inte klart och Malin Strandberg poängterar att man inte vill styra upp för mycket från början utan att verksamheten ska utvecklas utifrån de boende personal, forskare, studenter och innovatörer som kommer att vara verksamma på boendet framöver.

– Boende och personal är ju informerade om projektet och vi kommer under februari sätta igång en rad utbildningsinsatser för personalen, säger Malin Strandberg.

Testcenter för nya arbetsmetoder

Målet är att skapa ett boende och en verksamhet där man kan testa och utveckla nya arbetsmetoder inom vård och omsorg tillsammans med högskolestudenter och företag, där man kan bedriva forskning och utvärdera metoder och projekt kontinuerligt i verkligheten.

Sedan tidigare finns det så vitt man vet bara ett liknande boende i Sverige, i Stureby Stockholm, och det lär finnas ett par vårdcentraler i landet som drivs i samma anda. Men bortsett från dessa är Måsta Äng ganska ensamma i Sverige om sin nya satsning.

– Att vi valde just Måsta Äng beror bland annat på det är stort, det finns kök och restaurang, alla brukarkategorier finns representerade bland de boende och vi har hemtjänst i huset, säger Malin Strandberg.

Dags att vända skeppet

Det har ju stormat en del tidigare kring Måsta Äng, bland annat blev personal omplacerad för några år sen, har det spelat in i valet av boende att det där jobbar en del ny personal som är öppen för nya idéer?

– Det var nog bara på en enhet det var aktuellt med omplaceringar, men visst, personal skäms inte för att de jobbar inom vård och omsorg men att man jobbar på Måsta Äng vill man kanske inte säga, men nu är det  dags att vända skeppet, säger Malin Strandberg, projektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.