Flickan fick bland annat snöbollar kastade i ansiktet på skolgården. En av gångerna föranledde det en polisanmälan, som senare lades ner. Foto: Grafik: Truls Wallin

Fick byxor neddragna – nu får utsatta flickan skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och elevombudet (BEO) begär att Eskilstuna kommun betalar 55.000 kronor i skadestånd till den flicka som bland annat fick sina byxor neddragna och blev sexuellt trakasserad i en skolmatsal. BEO kräver även att kommunen ska komma till rätta med en rad brister kopplade till ärendet.

Barn- och elevombudet, som utrett delar av ärendet, bedömer att Eskilstuna kommun inte lyckats sätta stopp för de trakasserier som flickan utsatts för under tredje och fjärde klass.

För detta ska barn- och utbildningsförvaltningen betala ett skadestånd till henne.

– Det känns bra, det är en liten upprättelse efter allt som hänt, säger flickans mamma.

Lång rad övergrepp

Av utredningen framgår att flickan bland annat blivit kallad fitta och hora och fått snöbollar kastade i ansiktet. Hon har blivit slagen och sparkad på skolgården, knuffad, hotad och förlöjligad.

LÄS MER: ”Skolan har inte gjort tillräckligt”

Flickan ska, enligt anmälan, även ha utsatts för sexuella trakasserier av andra elever, bland annat då hon fick sina byxor neddragna och elever juckade mot henne, men dessa övergrepp har Barn- och elevombudet hänvisat vidare till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Och den utredningen är ännu inte klar.

Enligt Hans Ringström, chef för grundskolan, kommer Eskilstuna kommun att betala skadeståndet.

– Jag tycker det är fruktansvärt att en elev utsätts för kränkningar, i synnerhet när det handlar om så många kränkningar på så kort tid. Det är fruktansvärt och jag beklagar det djupt, säger han.

– Vi ser det som självklart att betala ut det här skadeståndet.

Saknar en övergripande utredning

Skolan har i sitt svar till Barn- och elevombudet uppgett att man utrett varje incident genom samtal med berörda elever och deras vårdnadshavare.

Men enligt utredaren saknas en ”samlad och grundlig utredning” av flickans situation. Åtgärderna har inte varit tillräckliga.

Två elever placerades tillfälligt på andra skolor, men kom sedan tillbaka. En av dem återvände till flickans klass.

LÄS MER: Skolpojke tvingades söka vård

Först när flickans föräldrar flyttade henne därifrån upphörde trakasserierna.

Enligt Hans Ringström är det andra gången under hans 3,5 år som skolchef som barn- och utbildningsförvaltningen föreläggs att betala ett skadestånd till en elev.

– Det är ovanligt och det understryker hur allvarligt det här är, säger han.

Vad gör ni för att förhindra att detta händer igen?

– Vi skärper uppföljningen på förvaltningsnivå när det är kränkningar runt samma elev på kort tid, och vi ser också till att förbättra arbetet genom att kompetensutveckla personal.

– Det handlar om att få personal att bli bättre på att sätta olika kräkningar i ett samband, säger Hans Ringström.

Fler brister att åtgärda

BEO förelägger även Eskilstuna att komma till rätta med en rad brister kopplade till ärendet.

Man kräver bland annat att kommunen skyndsamt utreder händelser då elever anser sig kränkta, samt vidtar åtgärder för att förhindra kränkande behandling i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.