En vänsterextrem grupp har genomfört ett 30-tal attacker mot meningsmotståndare i Mälardalen. Foto: Arkivbild

Vänsterextrema Eskilstunabor åtalas efter attentat

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna och en man, båda 19 år gamla, från Eskilstuna och med kopplingar till vänsterextrema Revolutionära fronten åtalades på torsdagen vid Västmanlands tingsrätt.

Tillsammans med fyra andra personer misstänks de bland annat för misshandel, försök till mordbrand, skadegörelse och olaga hot.

En åtalspunkt handlar om misshandel av högerextremister, andra handlar om attentat mot bostäder. En yxa ska ha slagits genom en dörr, och rökbomber ska ha kastats in hemma hos en person.

Extremistkriget i Mälardalen

Skadegörelse och olaga hot

Den 19-åriga kvinnan från Eskilstuna åtalas för skadegörelse och olaga hot. Tillsammans med två andra, bland annat en 23-årig man från Köping, ska hon enligt åtalet natten mellan den 26 och 27 augusti förra året ha slagit sönder fönster och klottrat ner fasaden på en målsägandes lägenhet.

Strax därefter samma natt ska kvinnan ha varit med och hotat en man så att ”han kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet”.

Kastade in rökbomb

Den 19-årige mannen från Eskilstuna åtalas för försök till mordbrand. Den 16 april förra året ska 19-åringen tillsammans med två män från Köping, 23 och 21 år gamla, ha kastat in en rökbomb i en meningsmotståndares bostad i Torshälla.

I åklagarens bevisning finns bland annat chattkonversationer mellan männen dagarna före och efter attentatet. Där skriver de bland annat ”så vi ska slänga skit rakt in i lägenheten” och ”ja han var vaken vi såg han o allt”.

Spjut och brandbomber

I november slog polisen till på flera orter mot ett tiotal vänsterextremister. Då beslagtogs bland annat spjut och brandbomber, tänkta att användas som  ”gatustridsvapen ”.

Ytterligare en utredning efter det tillslaget, mot åtta personer knutna till rörelsen, pågår enligt Expressen i Stockholm. I målet, där åtal inte väckts än, ingår en misshandel mot en person vid nazistiska Svenskarnas partis demonstration i september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet