Arkivbild. Foto: TT

Ytterligare ett av 41-åringens boenden drevs olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att ytterligare ett boende för ensamkommande barn, som drevs av den 41-åriga kvinna som nu häktats för sommarstugemordet i Arboga, bedrevs olagligt. Det har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nyligen beslutat.

Boendet i Katrineholm öppnades i slutet av 2015 av ett familjehemsföretag, där den mordmisstänkte kvinnan från Eskilstuna är VD.

Av utredningen framgår att åtminstone åtta barn, från två olika kommuner i Västsverige, var placerade där fram till slutet av februari.

Arbogafallet

Bedrev ytterligare boenden

Till IVO uppgav företaget att verksamheten i Katrineholm fungerade som en ”bilägenhet” till ett annat av bolagets boenden i Arboga, som även det saknade tillstånd och som på IVO:s uppmaning tvingades stänga i februari.

Det boendet började utredas efter larm om missförhållanden, som bland annat gjorde gällande att elva barn vistades på adressen utan tillsyn.

Till IVO hävdade familjehemsföretaget att båda hemmen var att betrakta som förstärkta familjehem, och inte HVB-hem. Av den anledningen hade man inte sökt tillstånd för verksamheterna. Man hävdade

Flyttade runt barn

Men IVO ser annorlunda på saken.

Myndigheten har i ett beslut, från den 26 augusti, slagit fast att inte heller boendet i Katrineholm var att betrakta som ett förstärkt familjehem.

Detta eftersom det inte skett någon familjehemsutredning av den person som skulle ansvara för hemmet, vilket är ett krav enligt socialtjänstlagen.

I IVO:s utredning framgår det att två kommuner tog sina barn från boendet i Katrineholm under februari. Bland annat sedan det framkommit att bolaget flyttade runt på barnen utan att meddela deras hemkommuner.

Utan fullgott brandskydd

Vid en oanmäld i Katrineholm i februari visade det sig också att hemmet inte heller hade det brandskydd som krävdes.

Samtliga barn hade lämnat boendet när socialtjänsten gjorde ett besök i mars i år.

Anklagats för sexutnyttjande

Den 41-åriga har tidigare anklagats för att ha sexuellt utnyttjat två ensamkommande flyktingpojkar på ett HVB-hem som hon drev. Den utredningen har nu lagts ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet