Stockholmshem bygger nytt i Skärholmen Foto: Marc Femenia/Jonas Ekströmer/TT

100 nya hyresrätter när Stockholmshem flyttar till Skärholmen

Publicerad

Kommunala bostadsbolaget Stockholmshem lämnar huvudkontoret i city och flyttar till nyproduktion i Skärholmen. Samtidigt byggs 100 nya hyreslägenheter.

Under 2013 fattade Stockholms stads kommunstyrelse beslut om att vissa av stadens förvaltningar skulle lokaliseras i ytterstadsområdena. En av förvaltningarna var Stockholmshem och under torsdagen beslutade bolagets styrelse att huvudkontoret ska flytta från Södermalm till den södra änden av gamla Skärholmens gymnasium. 

Hundratals arbetsplatser flyttar

Det ursprungliga förslaget var att byggnaden skulle bli 24 våningar högt, men det satte Luftfartsverket stopp för. Byggnaden kommer istället bli 18 våningar högt varav 14 våningar ska rymma hyreslägenheter. Stockholmshem uppskattar att 100 nya hyreslägenheter ska rymmas i höghuset, men exakt antal lägenheter och lägenhetsstorlekar kan komma att förändras under projekteringen. Kostnaden beräknad uppgå till 405 miljoner kronor. 

– Det är jätteroligt att det blir hundra nya hyreslägenheter, de behövs i Stockholm. Att det dessutom flyttar flera hundra arbetsplatser till Skärholmen blir positivt för handlarna i Skärholmens centrum, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholm. 

Målet: 4000 bostäder

Under 2016 har Stockholms stad startat projektet Fokus Skärholmen där målet är att 4.000 nya bostäder ska byggas i stadsdelarna Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng. Dessutom ska förskolor, skolor, närservice, mötesplatser och satsningar på parker och grönområden göras. 

– Det här är ett väldigt bra projekt. Dels får vi ett välbehövligt tillskott av nya hyreslägenheter, men det kommer också bidra till att utveckla Skärholmens centrum när vi nu skapar nya arbetsplatser där. Jag hoppas också att vårt höga hus med nya lokaler kan inspirera mer kulturverksamhet i stadsdelen. Det säger, Kadir Kasirga (S), ordförande Stockholmshem.

Gamla lokalen kan bli bostäder

Genom flytten av huvudkontoret på Hornsgatan så frigörs utrymme i Stockholmshems gamla lokaler, totalt 4500 kvadratmeter kontorsyta. Nu ska Stockholms stad undersöka vad lokalerna ska användas till i framtiden, men en möjlig lösning skulle vara nya bostäder.

Byggstart beräknas till slutet av 2019 och första inflytt under 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.