Vid en dödsskjutning på Södermalm i Stockholm råkade polisen larma alla i Stockholms län i 112-appen. Bild från 6 maj. Foto: Janerik Henriksson/TT

112-appen larmade användare i hela Stockholms län om skjutningen på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens dödsskjutning på Södermalm i Stockholm råkade polisen larma flera användare runt om i Stockholms län som hade 112-appen – i stället för att bara larma användarna i närområdet.

Exakt varför flera användare i länet fick larm om skjutningen på Södermalm är för polisen delvis oklart.

”Vid det första informationsutskicket gjorde vi missen att inte rita in händelseområdet på kartan, vilket kan ha bidragit till otydlighet. Det var inte vår avsikt och vi rättade till det i ett andra utskick”, skriver polisen i ett mejl till SVT.

Att händelseplatsen inte angavs menar polisen inte borde lett till att användare i hela länet fick larmet, och menar att det i så fall rör sig om ett tekniskt fel.

De säger även att trots att ingen händelseplats framgick i första utskicket så var informationen i utskicket inte vilseledande.

Så funkar pilotprojektet med 112-appen

Alla i Sverige kan nu via appen 112 få varsel om explosioner i sitt närområde. I Stockholm pågår ett pilotprojekt där polisen också kan larma om skjutningar och för första gången i veckan användes funktionen under en skjutning på Södermalm.

Syftet med appen är dubbelt: att informera människor om att ett allvarligt brott skett i deras närhet, men också att få in tips.

Rättelse: I en tidigare version beskrevs att alla användare i Stockholms län larmats om skottlossning samt att felet berodde på att polisen glömde ange plats för händelsen. Polisen har sedan publicering förtydligat att bara vissa användare i länet, utanför närområdet, fick larmet och att felet inte berodde på att de glömde ange plats.

Hör polisen om hur pilotprojektet med 112-appen är tänkt att fungera:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Stockholm kan i det nya samarbetet sända ut bilder på misstänkta gängkriminella i 112-appen – hör poliskommissarie Peter Allheim om hur det ska funka och vad man har att vinna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.