140 äldre lurade i barnbarns-bluffen

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i det så kallade barnbarnsmålet inleddes på måndagen. Två män från Stockholmsområdet misstänks ha lurat äldre på pengar och smycken genom att låtsas vara deras barnbarn.

Det är två män, 44 och 47 år gamla, sommisstänks ha försökt lura närmare 140 äldre personer runt om i Sverige. Männenska ha utgett sig för att vara de äldre personernas barnbarn. På så sätt har deförsök lura pengar och smycken av de äldre.

Lurade till sig miljonbelopp

Männen uppgav för de äldre personerna att deskulle genomföra en affär och var i akut behov av pengar. I 37 av fallenlyckades de misstänkta lura till sig sammanlagt omkring en miljon kronor samtsmycken för flera hundra tusen kronor.

Bubblan sprack i mars

I mars sprack bubblan och männen kundegripas utanför Örnsköldsvik efter misstanke om bedrägeri mot en äldre person iUmeå. De häktades i mitten av mars i Hudiksvalls tingsrätt och sedan dess harfler bedrägerier upptäckts runtom i landet. Männen misstänks nu ha lurat äldrepå ett trettiotal orter.

Den äldste som lurades är 100 år

Den äldsta personen som lurats är 100 årgammal, den yngsta 81 år. Enligt målsägandebiträdet skäms de äldre brottsoffrenoch undrar i efterhand hur de kunde ha gått på bluffen.

Under måndagsförmiddagen inleddes rättegångensom kommer att pågå under nitton dagar vid Hudiksvalls tingsrätt.

Männen nekar till brott

Under den första rättegångsdagen nekade de tvåmännen till de brott som de åtalats för. I ett av fallen erkänner de dock attde varit inblandade i ett fall av bedrägeri. De ska då ha lurat av en äldre man60.000 kronor som han sparat till sin egen begravning. Efter det bedrägerietkunde dock männen gripas och därefter kunde härvan rullas upp.

Under måndagen presenterade även åklagaren sinbevisning – en indiciekedja där telefoner har kunnat kopplas till de åtalademännen och där mobilmaster har kunnat visa ungefär var männen befunnit siggeografiskt, samtidigt som brotten mot de äldre har förövats.

Så här lurades de gamla

Enligt åklagaren har männen låtsas att varabarnbarn till de äldre personerna och har i flera fall påstått att de skulleköpa en bil och ville låna pengar. Istället för att själva hämta pengarnaringde de i sista stund till sina offer och meddelade att de fått förhinder,men att en representant för bilfirman skulle komma och hämta pengarna istället.

– De äldre har fått sintrygghet och tillit rubbad efter det som hänt, sa målsägandebiträdet CarinaAbrahamsson vid rättegången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.