Ett 20-tal personer fritog en omhändertagen man efter att ha kastat sten mot polisen. Foto: Illustration av Laila Krantz, SVT

20-tal personer slog till mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

En grupp på 15 till 20 personer fritog inatt en person som gripits av polisen i Stockholm efter att ett stenblock kastats mot polisbilen.

Ett 20-tal ungdomar väntade ut polisen och kastade ett tungt stenblock som var nära att träffa polisbilen från ovan. Två poliser befann sig i bilen.

– Poliserna hoppar ur polisbilen och får tag på en av ungdomarna som agerat. Då vänder sig ett 20-tal ungdomar mot polisen och lyckas frita personen som är gripen, säger Peter Saarman, kommunpolis i Sundbyberg.

Personerna kan ha ringt och larmat polisen själva

Polispatrullen blev kallad till Sundbyberg efter att någon ringt in och tipsat om att det fanns en stulen bil i ett garage. När de två poliserna hade kontrollerat bilen och skulle åka därifrån kastades ett tungt stenblock och lastpallar mot polisbilen, från taket av garaget.

– Som tur är träffar inte grejerna bilen, säger Peter Saarman, kommunpolis i Sundbyberg.

Enligt polisen är det mycket möjligt att gruppen kan ha lockat polisen till platsen och ringt in själva.

– Ett annat alternativ kan vara att de fått syn på polisbilen och mobiliserat sig. Vi vet ännu inte, säger Peter Saarman.

Fritogs av grupp

När polisen kontrollerade personer som kom ner från den närbelägna avsatsen som stenen kastats från, uppstod tumult.

– Poliserna hoppar ur polisbilen och får tag på en av ungdomarna som agerat, som tros ha kastat det här.

Polisen lyckas gripa en person men då inträffar något som patrullen inte tror ska hända. Ett 20-tal personer vänder sig mot polisen och lyckas frita personen som är gripen.

– Det är så klart helt oacceptabelt. Man förväntar sig inte att det ska hända.

– De försätter rättssamhället ur spel med att agera såhär.

Händelserna rubriceras som försök till grov misshandel, främjande av flykt samt våldsamt motstånd.

– Det här blir ett uttryck för att vi är inne på ett område som de uppfattar är deras. I långa loppet kommer de så klart inte vinna, säger Peter Saarman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.