Oppositionsrådet Peter Schilling är starkt kritisk till beslutet att sälja ut hyresrätter i Sundbyberg. Foto: SVT och Michael Folmer

1.500 hyresrätter i Sumpan kan bli bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer drygt 1.500 hyresgäster i Sundbyberg att ha fått ett erbjudande att köpa sina bostäder. Den politiska oppositionen är mycket kritisk.

Det var i måndags som det kommunala bostadsbolaget Förvaltarens styrelse klubbade igenom beslutet att säga till ja flera förfrågningar om att ombilda hyresrätter i Sundbyberg till bostadsrätter.

I Hallonbergen handlar det om 849 lägenheter fördelat på två fastigheter. I Rissne gäller beslutet 87 lägenheter och i området Storskogen berörs 238 lägenheter.

Totalt är det alltså 1.174 lägenhetsinnehavare som kommer att få möjlighet att köpa loss sina hyresrätter.

En femtedel säljs ut

Ser man på tidigare beslut hittills i år blir siffran ännu högre. I bostadsområdet Ör har 270 hyresrätter fått grönt ljus för ombildning tidigare i år liksom en fastighet med 90 lägenheter i centrala Sundbyberg.

Sammantaget berörs drygt 1.500 hyresrätter vilket motsvarar ungefär en femtedel av det kommunala bostadsbolagets bestånd på cirka 8.000 lägenheter.

Oppositionen kritisk

Utförsäljningen av närmare 20 procent av allmännyttans bestånd får mycket skarp kritik av oppositionen.

– Man förstör för framtiden genom att sälja ut offentliga egendomar trots att kommunen inte har något behov av att göra det. Särskilt inte som Sundbyberg är en av Sveriges rikaste kommuner, säger oppositionsrådet Peter Schilling (S).

Han menar också att utförsäljningen innebär en risk att kommunen inte kommer att kunna erbjuda lägenheter till sina egna ungdomar i enlighet med den ungdomsgaranti som nu finns i Sundbyberg.

”Ett större grepp i utvecklingen”

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) säger att det kommer fortsätta finnas gott om bostäder i allmännyttan, även om ombildningarna går igenom. Beslutet är ett led i den politiska majoritetens plan att jämna ut balansen mellan vilka upplåtelseformer som finns i Sundbybergs olika stadsdelar.

– Många av bostäderna finns i Hallonbergen, ett område där Förvaltaren äger 92 procent av bostäderna. Det här är ett större grepp i utvecklingen av Hallonbergens framtid, säger Mikael T. Eriksson.

Om det blir så att hyresgästerna i Hallonbergen vill köpa bostäderna kommer Förvaltaren att äga omkring hälften av bostäderna, enligt Mikael T. Eriksson. Och intresset för att köpa loss lägenheterna är stort, säger han.

– Det har varit ombildningsstämma i en av fastigheterna. Där röstade 80 procent av hyresgästerna för ombildning.

Lönsam affär

För den som köper loss sin hyresrätt kan det bli en mycket lönsam affär om man väljer att sälja bostaden. Exakt vad de nybildade föreningarna betalat för att köpa loss sina fastigheter vill Förvaltarens kommunikationschef Anders Sundqvist inte berätta.

– Vi kommenterar inte fastighetsaffärer, säger han.

Vad som däremot är uppenbart är att priset för bostadsrätter i Sundbyberg just nu ligger på skyhöga nivåer. Ny statistik som Svensk Mäklarstatistik presenterade denna vecka visar att snittpriset per kvadratmeter för en lägenhet i kommunen har passerat drygt 61.000 kronor. Det är en uppgång med 10.000 kronor per kvadratmeter på bara två år.

Enligt Mikael T. Eriksson ska pengarna efter försäljningen att användas till bland annat nyproduktion av lägenheter i Klockstapeln och i Stora Ursvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.