Stockholmslärare får stort lönelyft

Uppdaterad
Publicerad

3.000 lärare i Stockholms stad får ett lönepåslag på flera tusen kronor.

Nu är det klart att 178 miljoner kronor kommer att gå till Stockholms stads kommunala lärare för att höja lönerna. Totalt kommer 3.000 lärare i Stockholms stad att få ett lönepåslag på mellan 2.500 och 3.500 kronor i månaden.

– Skickliga och engagerade lärare är nyckeln för att vända utvecklingen i skolan uppåt. Tillsammans med regeringen gör vi en kraftig satsning på de skickligaste lärarna, säger Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S).

3 miljarder kronor 

Totalt har regeringen satsat tre miljarder kronor för att höja lärarnas löner i hela landet och pengarna räcker till en löneökning för ca 60.000 lärare, enligt Skolverkets hemsida. Lärarna skickar in en ansökan och det är skolhuvudmannen som bestämmer vilka lärare som ska få löneökning.

– Den stora målgruppen är alla legitimerade lärare, förskolelärare samt modersmålslärare och det är sammanlagt 8.000 personer, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Hur länge kommer de här pengarna att räcka?

– Regeringen gör nu en flerårig satsning och i år kommer vi få 178 miljoner kronor, och det kommer vi få ytterligare några år framöver.

Då kan pengarna försvinna om några år?

– Precis, men då får vi ta av Stockholms egna pengar, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

De fristående skolorna i kommunen är också med i Lärarlönelyftet och delar på de 3 miljarder kronorna, men deras pengar är fördelade i en annan pott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.