Var fjärde lärare i landet är obehörig. Foto: TT

Var fjärde lärare i länet obehörig

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpptes siffror för hur det ser ut med lärarbehörigheten bland landets skolor. I Stockholms län ser det bättre ut än i övriga landet. Men det är stora skillnader mellan kommunerna.

Andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen har minskat inom nästan alla skolformer, jämfört med läsåret före. Den största minskningen har skett inom förskoleklass, grundskola och grundsärskola.

Stockholms län står sig bra i jämförelse med övriga landet. Här har 75,5 procent, det vill säga tre av fyra, av lärarna behörighet. Men skillnaderna mellan länets kommuner stora.

Nynäshamn värst i länet

Nynäshamn sticker ut där bara 60,3 procent av kommunens lärare har behörighet. Nacka och Danderyd är bäst i länet där 80 respektive 84,2 procent av lärarna har lärarlegitimation.

– Vi jobbar dagligen med att få behöriga lärare men det är svårt för de kommuner som ligger i ytterkant i länet. Ett av de största problemen är kollektivtrafiken, det är svårt att ta sig hit, säger kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, Patrik Isestad (S) och fortsätter:

Nynäshamns kommunalråd Patrik Isestad. Foto: Mattias Hansson/HGbild

– De tre viktigaste komponenterna för att få hit lärare är lönefaktorn, lärarnas arbetsmiljö och att vidareutveckla sig i yrket. Samtidigt är det en oerhörd utmaning när det råder lärarbrist på många håll i landet, säger Patrik Isestad (S).

Visserligen har antalet behöriga lärare, med legitimation i minst ett undervisningsämne, ökat. Men samtidigt har det har nyanställts många utan pedagogisk högskoleexamen som varken har eller kan få lärarlegitimation.

Läs mer: Ministern: ”Satsa mer på utsatta skolor”

Lärarbehörigheten i Stockholms läns kommuner:

Grundskolan:   (procent)

Botkyrka          66,3

Danderyd         84,2

Ekerö                74,2

Haninge            65,7

Huddinge          79,4

Järfälla               76,6

Lidingö              72,2

Nacka                80,8

Norrtälje            72,5

Nykvarn            73,1

Nynäshamn       60,3 

Salem                78,9

Sigtuna              77,0

Sollentuna          76,3

Solna                  78,9

Stockholm          78,6

Sundbyberg       73,2

Södertälje           66,3

Tyresö               75,7

Täby                  75,8

Upplands Väsby  67,3

Upplands Bro      69,6

Vallentuna           75,3

Vaxholm             79,6

Värmdö               72,8

Österåker            69,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.