Här kan du hyra plats för din cykel

Uppdaterad
Publicerad

Från den första september kan man börja parkera sin cykel i det nya cykelgaraget på Odenplan. Förutom cykelställ finns det cykelboxar med laddmöjlighet för elcykel och hjälmförvaring.

Cykelställ har alltid funnits i Stockholm. Redan under 1940- och 50-talet fanns cykelställ på centralstationen i Stockholm. I samband med att bilarna blev allt fler försvann många cykelställ men nu verkar de bli poppis igen. Stockholm har fått allt fler cyklister, men parkeringar för cyklar har inte byggts i samma takt som cyklisterna har ökat. Därför är det många kanske har problem med att hitta plats för sin cykel i morgonrusningen.

Cykelgarage ansluten till Citybanan

I går invigde Stockholm stad tillsammans med Trafikverket det nya cykelgaraget, ett projekt som påbörjades 2014. Garaget kommer att kunna användas från och med första september. Notan för hela projektet landade på 47 miljoner kronor och ingår som en del i Citybanans investering. Det här menar Stockholm stad är ett steg närmare den cykelvänliga staden.

– Det här är nödvändigt för att Odenplan är, och kommer bli, en ännu större knutpunkt i kollektivtrafiken. Och här ska vi ha cyklarna, man ska kunna gå från tunnelbanan, pendeltåget och bussarna, ta sin cykel och cykla vidare, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Förhyrda platser

De 347 cykelställen kommer att vara förhyrda, det är alltså inte offentlig parkering. Detta gör det här garaget unikt, för hittills har man inte haft några förhyrda cykelgarage innanför tullarna. Förklaringen till varför man väljer att hyra ut platserna istället för dagsuthyrning menar man beror på säkerheten.

– Risken finns att det här garaget skulle förvandlas till något annat än enbart cykelställ och att cyklarna skulle bli stulna därför har vi valt att ha ett ordentligt säkert garage där du vet att din cykel är kvar och att den står skyddad och att du känner dig trygg som cyklist, säger Daniel Helldén (MP).

Vad kostar det att hyra?

Förutom cykelställen kommer det att finnas sex cykelboxar med laddplats för elcyklar. Eftersom garaget är i anslutning till Citybanan, som beräknas stå klar sommaren 2017, så är hyran för garaget kostnadsfri fram till nästa sommar. Tanken med Citybanan är att man ska kunna ta sig direkt mellan cykelgaraget till biljetthallen på stationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.