Foto: Karolinska Universitetssjukhuset

35 nya operationssalar på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Operationssalarna kommer att vara fullt utrustade med den senaste topptekniken och de första salarna väntas öppna till hösten.

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus. Ombyggnationen av Karolinska påbörjades år 2010 och är ett av Sveriges största byggprojekt genom tiderna. Nu ska sjukhuset i Solna få 35 nya, toppmoderna operationssalar, byggda med den senaste tekniken i världsklass. Med de nya salarnar hoppas Karolinska bli ledande inom operationer men också öka patientsäkerheten och förbättra arbetsmiljön.

Skärmar och teknik ska underlätta kommunikationen

Operationssalarna kommer bland annat att vara utrustade med tre 84-tumsskärmar, videokonferenssystem och manöverpanel.

Det innebär att läkarna kan kommunicera mellan olika operationssalar utan att behöva lämna rummet. De kommer också att kunna leta upp gamla bilder och information mycket snabbare i de nya systemen och samtidigt kopplas upp via videokonferenssystem mot omvärlden så att fler kan följa vad som händer i rummet. Vid akuta fall når informationen teamet utanför rummet mycket snabbare och det tydliggör vad som bör göras.

– Bara genom att lyfta blicken kan vi på en stor bild se vad vi gör inne i salen. Vi får både en överblick och ser detaljer och vi kan även få bild in i salen utifrån. Med integrationslösningen för vi nu in modern teknik i vårdmiljön, teknik som många av oss redan är vana vid från hemmiljön, säger Linus Blohmé, kärlkirurg och delaktig i projektgruppen för operationssalarna till tidningen Kmagasin.

Öppnar till hösten

De 35 operationssalarna kommer att variera i storlek, mellan 60-120 kvm. De första 11 operationssalarna beräknas öppna till hösten och de första patienterna kan flytta in 20 november, enligt Karolinska. Hela sjukhuset ska vara färdigställt under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.